X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Expert: Conducerea de vîrf a Moldovei are idei unioniste

2 dec. 2013,, 15:40   Societate
2928 0
Foto: moldovenii.md
Reacția exagerată față de Rusia și ”năzbîtiile” neobservate ale lui Băsescu denotă faptul că conducerea de vîrf a țării are idei unioniste. Astfel a comentat istoricul și politologul Sergiu Nazaria primirea cu onoruri a lui Traian Băsescu la Chișinău, în pofida declarațiilor ”obraznice” privind unirea cu Republica Moldova și, concomitent, intenția de a-l declara persona non grata pe Dmitri Rogozin pentru declarații la fel de tăioase.

”Nu este nimic de mirare în asemenea poziție, deoarece declarațiile lui Băsescu nu doar că nu-i revoltă – ele reflectă modul de gîndire a clasei noastre de la conducere. Iar după declarațiile obraznice ale lui Băsescu acesta a fost întîmpinat cu căldură. Atunci cînd l-a primit, Timofti aproape că se închina în fața lui Băsescu. Totodată, declarațiile lui Rogozin, întotdeauna destul de sincere și categorice, le provoacă iritare. Mai mult, ei încearcă să-l prezinte pe Rogozin ca pe un purtător al avertismentului ”imperial” din partea autorităților ruse, ostile Moldovei. Scopul acestor oameni este de a prezenta Rusia ca pe o țară ostilă Moldovei și de o a discredita în ochii populației moldovenești”, a menționat Nazaria.

În opinia istoricului, asemenea poziție vorbește despre tendințele unioniste ale autorităților și are legătură cu încercarea de a rupe Moldova de la Rusia, de a prezenta Rusia ca pe un dușman. Totodată, această poziție are ca scop crearea unor premize psihologice favorabile pentru viitoarea unire cu România.

Comentariile autorităților privind declarațiile lui Băsescu despre unirea cu Moldova Nazaria le consideră drept ”un joc de ochii lumii” și afirmă că nu trebuie crezut aceste vorbe.

”Nu prea cred că Filat și Leancă sincer sînt îngrijorați de declarațiile româno-unioniste atît de pe un mal al Prutului, cît și de pe celălalt mal. Consider că, cel mai probabil, este un joc pentru electoratul care nu aprobă asemenea politică. Dacă ei ar fi sinceri, l-ar fi declarat pe Băsescu persona non grata. În al doilea rînd, ei nu ar contacta cu asemenea persoane. Chiar și politicienii români, același premier Victor Ponta, au condamnat declarațiile lui Băsescu mai categoric decît politicienii moldoveni. Ai noștri de formă au criticat declarațiile lui Băsescu și mai că nu s-au sfiit de acest lucru”, a conchis Nazaria.

Amintim că deputatul liberal Valeriu Munteanu a solicitat vicepremierului, ministrului de externe Natalia Gherman ca Dmitri Rogozin să fie declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova. Deputatul și-a motivat solicitarea prin faptul că declarațiile vicepremierului rus sînt ofensatoare pentru Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?