Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Igor Dodon: Perspectivele Moldovei sînt legate de proiectele eurasiatice

2 dec. 2013,, 15:35   Societate
3221 4
Foto: noi.md
"Perspectivele Moldovei sînt legate de proiectele eurasiatice din CSI, şi nu de asocierea cu Uniunea Europeană", afirmă liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, ex-vicepremier pentru probleme de economie.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează interviul politicianului acordat agenţiei de presă ITAR-TASS (Rusia), liderul socialiştilor moldoveni a spus că parafarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană la Vilnius "nu ne oferă nimic concret".

"Îmi pare rău de faptul că unii locuitori ai Republicii Moldova au calificat rezultatele summitului de la Vilnius ca înmînarea oficială a permisului de intrare în UE. Noi încă ne vom muşca coatele din cauza problemelor pe care ni le va aduce summitul. Şi în plan de stabilitate, şi în reglementarea conflictului transnistrean, şi în relaţiile cu partenerul principal – Rusia! Înţeleg euforia liderilor Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană în legătură cu Vilniusul: pînă cînd cetăţenii noştri vor înţelege unde pierde statul şi unde cîştigă, vor avea loc următoarele alegeri parlamentare. Şi "iluzioniştii politici" de acum vor ajunge iarăşi în parlament", a declarat Dodon.

În opinia socialistului Programul "Parteneriatul Estic" a eşuat după ce Ucraina, Armenia şi Azerbaidjanul au refuzat să semneze acordurile de asociere cu UE".

"Chiar şi europenii recunosc eşecul care atrage după sine revizuirea acestui program, în ansamblu. Eventual, acesta va da ortul popii în anul 2014. În UE conducerea se schimbă, nu se ştie cum va fi următorul parlament european şi ce politică externă va promova Bruxelles-ul. Nu este exclus că aceasta va fi mai conservativă în plan de extindere în spaţiul postsovietic. Şi dacă acum despre şansele Republicii Moldova de aderare la UE se vorbeşte doar într-o perspectivă de 20 de ani, atunci la anul, Moldova, în genere, va fi exclusă de pe lista potenţialilor candidaţi", a prognozat preşedintele PSRM.

Socialistul a criticat activizarea, după summitul de la Vilnius, a stărilor de spirit în România vecină, al cărei preşedinte, Traian Băsescu, a declarat săptămîna trecută că după aderarea la NATO şi UE, următorul proiect prioritar al României va fi unirea cu Republica Moldova.

"Anexarea Republicii Moldova la România nu va avea loc niciodată. Cum nu va fi nici integrare europeană. Sunt nişte proiecte care ţin de trecut. Viitorul ne pregăteşte alte perspective, legate îndeaproape de proiectele eurasiatice care se desfăşoară în spaţiul CSI. Trebuie doar să nu întârziem la acest tren care dezvoltă viteză", a subliniat Dodon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?