Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Mihail Formuzal: Guvernul ignoră acapararea ilegală a puterii în regiune

28 noi. 2013,, 03:05   Politică
4274 0
Foto: ayin-acik.com
Constatarea a fost făcută de bașcanul UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal, după ”lipsa de reacție a Guvernului și a Procuraturii, la două săptămîni de la evenimentele din Comrat provocate de reprezentanții Partidului Democrat în regiune”.

”Spre regret, în timp ce se încălcată legislația Republicii Moldova, nu vedem o reacție adecvată la încălcarea legislației. Urma să există un răspuns conform legii, o reacție de stopare a fărădelegilor. Legea prevede 24 de voturi necesare pentru demisie, ulterior referendum, demonstrați o decizie a instanței care confirmă vina bașcanului, după care dacă poporul decide să plece bașcanul – nu mai există nicio problemă. Însă, aici au fost 19 voturi, se fac numiri ilegale. Ține deja de sfera Codului Penal, acapararea puterii în mod ilegal, iar autoritățile tac. Procuratura doarme în ochelari roz, nimeni nu vede nimic și nu vrea să întreprindă nimic. Inclusiv Guvernul. Este o încălcare flagrantă a legislației”, a declarat miercuri, 27 noiembrie, pentru agenția OMEGA, Mihail Formuzal care acum două săptămîni a cerut Guvernului ”să dea o apreciere juridică ilegalităților care au loc în regiune”.

Pe data de 15 noiembrie, Adunarea Populară a Găgăuziei a examinat posibilitatea demisiei bașcanului UTA Găgăuziei, Mihail Formuzal, la inițiativa lui Ivan Burgudji, care a invocat drept motiv nerespectarea de către bașcan a mai multor hotărîri ale forului legislativ local și distribuirea incorectă a ajutorului umanitar acordat de Rusia.

Pentru acordarea votului de neîncredere bașcanului au votat 19 deputați locali din 20, care au participat la procedura de vot. Totodată, pentru a fi aprobată inițiativa urma să acumuleze voturile a 24 de deputați din cei 35 membri ai Adunării Populare.

În pofida acestui fapt, reprezentanții Partidului Democrat din Adunarea Populară, au decis să numească un interimar al bașcanului, înaintînd-o pe Irina Zelenschi, care face parte din Consiliul executiv trimis în demisie de Adunare Populară.
În seara zilei de 15 noiembrie, reprezentanții PDM au intrat abuziv în cabinetul bașcanului Formuzal, cerîndu-i să-l părăsească.

Ulterior, bașcanul UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal a cerut autorităților de la Chișinău să dea o apreciere juridică ilegalităților care au loc în regiune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?