Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Experți: Concurenţa Rusiei cu UE va continua după Vilnius

27 noi. 2013,, 12:50   Politică
2684 2
Foto: flux.md
"După Summitul Parteneriatului Estic (PE) de la Vilnius concurenţa dintre Rusia şi Uniunea Europeană pentru influenţa în spaţiul postsovietic se va intensifica şi mai mult", au opinat mai mulţi experţi la lansarea studiului "Concurenţa şi interesele geopolitice în spaţiul postsovietic: viitoarele perspective pentru ţările PE".

Potrivit agenţiei "Infotag", studiul a fost realizat de experţi moldoveni şi ucraineni. Unul dintre autori, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice, a spus că ţările PE "au fost supuse presiunilor din partea Rusiei, care vrea să-și menţină hegemonia în spaţiul postsovietic". Expertul a regretat faptul că unele ţări au cedat presiunilor.

"Insistînd ca ţările PE să renunţe la asocierea cu Uniunea Europeană, Rusia a acţionat dur şi cinic. Astfel, iniţial ea a vîndut arme Azerbaidjanului, iar apoi i-a propus Armeniei că în cazul în care va refuza să se integreze în UE, va oferi garanţii de securitate Armeniei. Ca rezultat, Erevanul aproape că nu a avut de ales", a notat Nantoi.

Totodată, expertul a relevat nivelul de democraţie insuficient din ţările PE. "Şi în cazul cu Armenia, şi în cel cu Ucraina deciziile au fost luate de preşedinţii de stat personal. Trebuie dezvoltată democraţia, astfel încît atare hotărîri importante să nu constituie prerogativa unei persoane", a opinat Nantoi.

Politologul Bogdan Ţîrdea a afirmat că şi UE recurge la presiuni, "finanţînd numeroase proiecte în ţările PE ca să-şi creeze o opinie publică favorabilă".

"Cunoaştem cum uneori se impune aşa-numita democraţie. Exemple de acest gen mai sînt proaspete în memorie, inclusiv în Balcani. Ţările trebuie să aibă dreptul să facă o alegere conştientă, în funcţie de interesele politice şi economice. Cu regret, mai marii acestei lumi, care luptă pentru influenţă geopolitică, nu întotdeauna le oferă acest drept ţărilor mici", a subliniat Ţîrdea.

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, şi-a enunţat temerea că dacă Ucraina va renunţa definitiv la semnarea Acordului de asociere cu UE, "Uniunea Europeană ar putea să-şi piardă interesul faţă de această zonă".

"O asemenea evoluţie ar fi dramatică pentru Republica Moldova. Rusia nu are interes mare faţă de economia Republicii Moldova, nu va investi în dezvoltarea ei. În această situaţie Republicii Moldova nu îi va rămîne decît să spere la asistenţa UE. În anumite circumstanţe UE ar putea să continue lupta pentru Republica Moldova, ar putea încerca să facă din aceasta "o vitrină atractivă" pentru alte ţări. Este incert deocamdată modul în care vor evolua evenimentele, dar va fi foarte complicat", a prognozat Boţan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?