Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Expert: O politică avantajoasă pentru Rusia ar fi să aibă Moldova ca prieten

26 noi. 2013,, 15:17   Societate
6087 2
Foto: noi.md
Analistul politic Arcadie Barbăroșie împărtășește opinia ministrului leton de externe, potrivit căreia Rusia va avea doar de cîștigat de pe urma apropierii Moldovei de Uniunea Europeană și a semnării Acordului de asociere. Potrivit analistului, Rusia ar putea obține avantaje de ordin economic în primul rînd prin creșterea investițiilor în spațiul comunitar.

”Întotdeauna am afirmat că o politică avantajoasă pentru Rusia ar fi să aibă în țări precum Ucraina, Georgia și Republica Moldova niște prieteni. Rusia ar trebui să fie interesată să aibă investiții în UE. Acest lucru i-ar aduce avantaje nu doar de ordin economic, dar și politico-strategic. Dar interesele Rusiei sînt de fapt de altă natură, întrucît aceasta încearcă să devină o putere imperială nu prin dezvoltarea economică sau prin resursele intelectuale, dar prin menținerea controlului asupra unor țări precum e Republica Moldova. Rusia nu înțelege că ceea ce face Moldova mai devreme sau mai tîrziu se va realiza, cu sau fără rezistența pe care o opune”, spune Barbăroșie.

Analistul consideră totuși că presiunea Rusiei asupra Moldovei este inevitabilă odată cu semnarea Acordului de asociere cu UE. ”Este clar că după semnarea acordului Rusia o să intensifice presiunile asupra Moldovei, ca și în cazul Ucrainei. Rusia deține cel puțin cinci pîrghii de influență asupra țării noastre, iar Transnistria este o pîrghie permanentă în mîinile Kremlinului”, mai spune analistul.

Menționăm că ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, a declarat într-un interviu pentru Publika TV că dinamica relațiilor dintre Rusia și Republica Moldova se va schimba odată cu semnarea Acordului de asociere și a celui de liber schimb cu UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?