X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tiraspolul încearcă să convingă UE că integrarea europeană a Moldovei cauzează "riscuri colosale pentru rmn"

22 noi. 2013,, 13:05   Societate
3683 0
Foto: rgnpress.ro
Acordul de asociere şi liber schimb RM-UE va cauza "pericole colosale" pentru Transnistria. Această opinie a fost exprimată de preşedintele Sovietului Suprem (SS) al autoproclamatei rmn, Mihail Burla, recent, în cadrul întrevederii la Tiraspol cu delegaţia Uniunii Europene în frunte reprezentantul Comisiei Europene, Luc Devigne.

Agenţia "Infotag" transmite cu referire la site-ul organului legislativ din regiune, că spicherul a menţionat că " nedispunînd de textul final al Acordului de asociere cu UE, Transnistria priveşte cu frică la perspectivele implementării şi realizării acestuia"

Potrivit lui, piaţa europeană "este supraîncărcată de produse", şi "politica economică a regiunii are o altă direcţie – spre est, în primul rînd spre Rusia şi Ucraina".

"În practică este aplicată prin crearea unui şir de întreprinderi comune ruso-transnistrene, dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi de producere. În acelaşi timp, din partea UE nu s-a făcut nicio propunere de dezvoltare a cooperării cu nici o întreprindere transnistreană. Europa este interesată de noi, în primul rînd, datorită forţei de muncă ieftine, de asemenea, datorită posibilităţii de prelucrare a materiei prime furnizate din UE. La rîndul lor, multe întreprinderi transnistrene sînt interesate de pieţele europene, însă pentru aceasta este foarte importantă modernizarea şi utilarea tehnică necesară pentru producere", a spus spicherul.

De asemenea, delegaţia UE a vizitat Curtea Comercială şi MAE din regiune, unde a fost menţionată poziţia Tiraspolului "privitor la riscurile, provocările şi pericolele legate de parafarea la Vilnius a Acordului de asociere de către Moldova".

Partea transnistreană a încercat să convingă reprezentanţii Uniunii Europene de "necesitatea elaborării unei formule transparente de interacţionare între rmn şi UE, care ar putea fi reflectată într-un acord bilateral special".

Anterior, ex-şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, a declarat că introducerea unei anexe speciale pentru Transnistria în Acordul de liber schimb UE-RM este imposibilă din cauza că Transnistria face parte din Moldova.

În interviul acordat pentru postul de radio "Europa Liberă" oficialul a reiterat că la negocierile dintre Chişinău şi Bruxelles au fost stabilite anumite reguli în cadrul Acordului de asociere UE-RM.

"Reprezentanţii Transnistriei, de asemenea, au participat la aceste negocieri. De aceea punctele acordului sînt actuale şi pentru malul stîng al Nistrului", a spus fostul reprezentant al UE în Republica Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?