Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Liderul sud-coreean, primit fastuos la Phenian de Kim Jong-un

18 sep. 2018,, 13:20   Externe
2444 0

Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-a întîmpinat marţi la Phenian pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in care participă la cel de-al treilea summit dintre cele două ţări, ce vizează avansarea discuţiilor privind denuclearizarea şi încheierea oficială a războiului coreean, relatează Reuters.

Kim, alături de soţia sa, Ri Sol Ju, de sora sa, Kim Yo JOng şi de alţi înalţi oficiali ai regimului, şi-a întîmpinat oaspetele cu îmbrăţişări şi zîmbete. Evenimentul a fost salutat de sute de nord-coreeni în costume tradiţionale, cu flori şi steaguri ale celor două ţări. Un banner afişa mesajul "Bun-venit fierbinte la Phenian preşedintelui Moon Jae-in!". Preşedintele sud-coreean a trecut în revistă o gardă de onoare numeroasă, însoţită de o orchestră militară. Summitul dintre cele două Corei va fi un test de turnură pentru o altă întîlnire pe care Kim i-a propus-o recent preşedintelui american Donald Trump, dînd indicii dacă Kim este serios în ceea ce priveşte denuclearizarea, un angajament pe care l-a făcut în prima lor întîlnire din iunie.

Trump i-a cerut lui Moon să fie "negociator şef" între el şi Kim, potrivit ofiţerilor lui Moon, după ce Trump a anulat luna trecută o vizită la Phenian prin secretarul său de stat. Advertisement Washingtonul doreşte să vadă o acţiune concretă în favoarea denuclearizării din partea Coreei de Nord, înainte de a ajunge la un obiectiv cheie al Phenianului, declararea oficială a sfîrşitului războiului coreean din 1950-1953. "Dacă dialogul dintre Coreea de Nord şi SUA va fi reluat după această vizită, ar avea o semnificaţie importantă în sine", a spus Moon înainte de plecare. Subliniind provocările viitoare, oficialul Coreei de Nord, Rodong Sinmun, a declarat marţi că "responsabilitatea cade în mod direct asupra Statelor Unite" pentru stagnarea discuţiilor privind denuclearizarea. Trump a anulat în august o vizită în Coreea de Nord a secretarului de stat american, Mike Pompeo, şi i-a cerut lui Moon să acţioneze ca "prim negociator" cu Kim. Înainte de decolarea spre Phenian, preşedintele sud-coreean a declarat: "Dacă după această vizită se reia dialogul între Coreea de Nord şi SUA, ar fi în sine foarte semnificativ".

Ziarul nord-coreean Rodong Sinmun, citat de Reuters, scria marţi că "responsabilitatea este clar a Statelor Unite" din cauza "încăpăţînării lor lipsite de sens, iraţionale ca ţara noastră să îşi dezmembreze capacităţile nucleare complet, verificabil şi ireversibil" fără ca americanii să arate "vreo intenţie de a construi încrederea, inclusiv prin declararea sfîrşitului războiului". Dialogul oficial între Kim şi Moon va avea loc după prînz. Potrivit detaliilor oferite de un oficial sud-coreean, va urma un spectacol muzical şi un dineu de bun-venit. Vizita va dura trei zile, preşedintele Coreei de Sud urmînd să se întoarcă la Seul joi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?