Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Instituţiile anticorupţie vor controla mai riguros tranzacţiile financiare ale politicienilor

20 noi. 2013,, 15:10   Societate
2560 0
Foto: noi.md
Autorităţile Moldovei intenţionează să înăsprească sancţiunile pentru instituţiile financiare care nu prezintă informaţii despre tranzacţiile şi operaţiunile politicienilor şi ale familiilor acestora, în vederea unei monitorizări mai bune a funcţionarilor. Un proiect de lege în acest sens a fost analizat miercuri, în şedinţa Comisiei parlamentare juridice pentru numiri şi imunităţi.

Potrivit agenţiei "Infotag", şeful Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Viorel Chetraru, care a prezentat documentul, a spus că "instituţiile financiare sînt obligate să informeze organele de drept despre operaţiunile efectuate care depăşesc anumite sume".

"Este vorba despre suma de 100 de mii de lei în numerar şi 500 de mii de lei în cazul transferurilor de bani. Acestea trebuie să anunţe despre toate operaţiunile oamenilor politici sau ale membrilor familiilor acestora. Din categoria persoanelor raportoare fac parte instituţiile financiare şi de credit, casele de schimb valutar, cazinourile, companiile specializate în operaţiuni de leasing, birourile notariale", a precizat Chetraru.

Responsabilul a amintit că cei care nu prezintă informaţii riscă amenzi de 10 mii de lei în cazul persoanelor fizice şi de 20 de mii de lei în cazul persoanelor juridice.

”În plus, aceştia pot fi lipsiţi de dreptul de desfăşurare a activităţii profesionale. Acestea sînt amendamentele necesare la Codul contravenţional, deoarece, pentru a ne asigura că o lege anumită funcţionează, trebuie să elaborăm măsuri de sancţionare în cazul în care aceasta este încălcată. Sancţiunile vor ajuta la rezolvarea multor sarcini care ţin de competenţa Comisiei Naţionale de Integritate, pentru că noi trebuie să luăm în calcul faptul că o bună parte din persoanele monitorizate sînt politicieni”, a afirmat şeful CNA.

Chetraru a mai spus că CNA constată lunar 5-10 încălcări de acest fel.

Modificările la lege vor determina instituţiile de resort să lucreze mai deschis. Pînă atunci persoanele raportoare s-au justificat prin anumite probleme cu echipamentele, cu serverul, cu factorul uman, dar acum nu va exista aşa ceva, s-a arătat convins Chetraru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?