Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Studiu: Businessul din Moldova este supus imixtiunilor politice

13 noi. 2013,, 16:45   Economie
3903 0
Foto: youtube.com
Businessul din Moldova este influenţat de interferenţe politice sistematice – aceasta este una dintre cele mai importante concluzii ale studiului prezentat în cadrul Forumului oamenilor de afaceri din R.Moldova, desfăşurat la iniţiativa Confederaţiei Naţionale a Patronatului din R. Moldova şi a Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Potrivit Agenţiei "Infotag", directorul executiv al centrului ”Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, în baza studiului "Constrîngerile majore asupra mediului de afaceri", a constatat că mediul de afaceri moldovenesc are probleme din cauza instabilităţii politice şi implicării politicului în afaceri, din cauza lipsei forţei de muncă de calitate, din cauza infrastructurii proaste.

Adrian Lupuşor a comunicat că studiul este bazat pe chestionarea specialiştilor de la 205 întreprinderi şi 800 de organizaţii nonguvernamentale, inclusiv internaţionale.

În studiu se menţionează că economia R.Moldova este reprezentată, în special, de întreprinderile din industria de prelucrare, comerţ şi sectorul serviciilor. În studiu mai este specificat că majoritatea agenţilor economici se află în Chişinău şi în apropierea acestuia, iar în unele raioane sute de întreprinderi private există doar în documente.

"Marea parte a antreprenorilor întîmpină dificultăţi în comunicarea cu inspectorii fiscali, iar asupra 2/5 este exercitată presiune din partea acestora. Cu toate acestea, doar unul din 10 antreprenori consideră necesar dialogul social "business-guvern-patronate", a spus Lupuşor.

"În 2013 întreprinderi erau supuse diferitelor verificări şi inspecţii, în medie de 10,3 ori. Durata medie a aflării inspectorilor la întreprinderi a fost de 15 zile, de patru ori mai mică decît în anii precedenţi.", se menționează în document.

Una dintre problemele care îi împiedică pe investitorii străini să investească în Moldova, potrivit comercianţilor, este "predominarea corupţiei în organele de stat", de asemenea, "lipsa de specialişti şi a managerilor competenţi".

Marea parte a antreprenorilor consideră necesară adoptarea cît mai rapidă a unor programe de stat privind susţinerea celor mai efective domenii controlate de businessul privat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?