Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Moldova nu va semna un nou contract cu „Gazprom”

20 aug. 2018,, 13:02   Economie
6630 8

Autoritățile Moldovei intenționează să renunţe să reînnoiască Acordul cu compania rusă de stat "Gazprom" pentru furnizarea gazelor naturale în republică.

Declaraţia în cauză a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, comunică „Interfax”.

"Acordul actual a fost extins în repetate rînduri. Acesta e valabil pînă la sfîrșitul anului 2019. De aceea, deocamdată, nu vom negocia semnarea unui nou contract cu „Gazprom”", a declarat ministrul, menționînd că Guvernul așteaptă cu nerăbdare lansarea conductei de gaz Chişinău-Ungheni, care va lega sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova cu cel românesc, creînd astfel un traseu alternativ celui rusesc de aprovizionare cu gaze.

"Ne dorim foarte mult să avem acces, cît mai curînd posibil, la gazele alternative. Atunci va apărea concurenţa și toată lumea se va lupta pentru noi în calitate de client. Și unii, și alţii ne vor propune cele mai bune prețuri. Cei care se ocupă de vînzări știu ce au de făcut pentru ca clientul să cumpere anume de la ei. Iată atunci vom fi liberi și vom ști cum să continuăm negocierile pentru a obține condițiile cele mai favorabile", a deschis parantezele privind intenţiile autorităţilor ministrul moldovean. Construcția conductei de gaze despre care a vorbit ministrul urmează să înceapă în august 2018, ca să fie finalizat pese 10 luni.

Republica Moldova achiziționează gaze rusești în cadrul unui contract cu „Gazprom” din anul 2008. Părțile au extins anual acordul, potrivit căruia prețul la gaze a fost determinat trimestrial în raport cu prețurile petrolului la nivel mondial. Acordul actual se încheie la 31 decembrie 2019.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?