Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

O companie din Ucraina cere 50 milioane de dolari Republicii Moldova

17 aug. 2018,, 18:21   Economie
4695 0

O companie energetică din Ucraina a cerut miercuri, 15 august, într-o instanță federală din SUA, să fie redeschis procesul în care intenționează să confirme un arbitraj de circa 50 de milioane de dolari împotriva Republicii Moldova în baza unui acord de furnizare a energiei.

Se întîmplă la mai mult de patru luni după ce Curtea de Casație de la Paris, cea mai înaltă instanță din Franța, a repus în vigoare o decizie prin care Moldova a fost obligată să plătească o presupusă datorie pentru energia electrică achiziționată la finele anilor 90.

Banii ar urma să fie încasați de la o firmă din Ucraina conectată la companii din Laundromatul rusesc și la controversatul bancher moldovean Veaceslav Platon, potrivit unei investigații Rise Moldova. E vorba de Komstroy LLC, care anterior a fuzionat cu Energoalians LLC, firma ce a inițiat litigiul în arbitraj după ce Moldova a pierdut procesele.

În octombie 2013, tribunalul de Arbitraj comercial ad-hoc decide că R. Moldova trebuie să plătească companiei Energoalians suma de 600 de milioane lei (circa 46,5 milioane de dolari la cursul de schimb leu-dolar de atunci), dintre 196 milioane reprezintă datoria propriu-zisă, restul fiind dobînzi de întîrziere și cheltuieli de judecată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?