Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Șevciuk consideră că diferendul transnistrean trebuie soluţionat printr-un "divorţ civilizat"

5 noi. 2013,, 12:00   Societate
2886 2
Foto: ko.md
Liderul autoproclamatei rmn, Evgheni Şevciuk, consideră că "în situaţia creată, cea mai corectă metodă de soluţionare a conflictului transnistrean este cea a unui "divorţ civilizat".

Potrivit Agenţiei "Infotag", despre aceasta Şevciuk a declarat luni seara, în cadrul unei transmisiuni directe la postul de televiziune "Radio-1", comentînd rezultatele Conferinţei internaţionale cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, care a avut loc în Germania.

Şevciuk a amintit că "23 de ani ţările garante, reprezentanţii comunităţilor internaţionale caută formula soluţionării divergenţelor dintre Tiraspol şi Chişinău, însă nu au obţinut rezultate".

"Acum, cînd s-au început procesele externe cu privire la Zona de Liber Schimb cu UE, negocierile în Ucraina şi Moldova, au fost aleşi vectorii de dezvoltare economică, ceea ce reprezintă un element de bază pentru politică, trebuie să conştientizăm că pe teritoriul nostru există conflicte nesoluţionate. Trebuie să găsim formula soluţionării efective şi corecte. Eu cred sincer că în situaţia creată cea mai corectă soluţie a acestui conflict este "divorţul civilizat", a menţionat liderul de la Tiraspol.

Potrivit lui, "schimbarea regulilor activităţii externe a economiei va deveni instrumentul de presiune asupra Transnistriei", de aceea "trebuie fixată starea actuală a situaţiei şi de căutat o soluţie civilizată".

Acesta consideră că diferendul transnistrean poate fi soluţionat după exemplul altor ţări, care anterior erau un tot întreg.

"De exemplu, Cehia şi Slovacia, Gibraltar şi Sudanul de Sud", a spus Şevciuk, menţionînd că ideea "unui divorţ civilizat" i-a fost propusă premierului moldovean de două ori (anterior în cadrul primei întruniri a liderilor rmn şi R.Moldova de la Tiraspol), însă nu a primit nici un răspuns.

Potrivit lui, timp de doi ani de negocieri între părţi, la niveluri diferite, Transnistria a înaintat 36 de propuneri, iar Moldova doar 11".

"La momentul actual acesta este rezultatul real al problemelor acumulate", a conchis Şevciuk.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?