Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ucraina: Niciunul dintre proiectele legislative privind eliberarea Iuliei Timoșenko nu se bucură de sprijin parlamentar majoritar

5 noi. 2013,, 11:30   Externe
2525 0
Foto: agerpres.ro
Parlamentul Ucrainei urmează să dezbată joi proiectele de lege privind tratamentul medical peste hotare pentru deținuți, a anunțat luni președintele Radei Supreme, Vladimir Rîbak, informează Itar-Tass.

'Vor fi lansate în dezbatere trei proiecte de lege', a precizat președintele legislativului ucrainean.

Proiectele de lege privind tratarea medicală a deținuților ucraineni în străinătate se referă în primul rînd la fostul premier Iulia Timoșenko. Uniunea Europeană (UE) a transmis că, fără soluționarea problemei Timoșenko, Acordul de asociere dintre Ucraina și UE nu va fi semnat la summitul de la Vilnius.

Deocamdată, niciunul dintre cele trei proiecte legislative care ar permite eliberarea Iuliei Timoșenko nu se bucură de sprijinul majorității deputaților în parlament. Cele 226 de voturi necesare ar putea fi întrunite de proiectul de lege elaborat de deputatul independent Angelika Labunski, în cazul în care opoziția ar accepta amendamentele parlamentarilor din partea Partidului Regiunilor (PR).

Potrivit acestui proiect legislativ, dacă timp de 365 de zile tratamentul deținutului nu dă rezultate, atunci acesta poate fi trimis, printr-o decizie juridică, la tratament peste hotare. Inițiativa legislativă semnată de Angelika Labunski a fost aprobată de șefii misiunii Parlamentului European, Patrick Cox și Aleksandr Kwasniewski.

Reprezentanții PR tind spre adoptarea unui proiect conform căruia, în perioada de tratament peste hotare, ispășirea pedepsei să fie suspendată. Cu alte cuvinte, odată revenită de la tratament, Timoșenko ar urma să se întoarcă în închisoare.

Opoziția este în mod categoric împotriva amendamentelor PR. Liderii fracțiunilor de opoziție 'Batkivșina', 'UDAR' și 'Svoboda' au înaintat în parlament propriul proiect legislativ, care ar permite Radei Supreme să aplice în cazul Timoșenko un 'act de amnistie individuală'.

Timoșenko însăși a îndemnat săptămîna trecută opoziția să revoce acest document și să voteze, fără amendamente, pentru proiectul propus de Angelika Labunski.

În conformitate cu decizia justiției ucrainene, Iulia Timoșenko trebuie să compenseze Naftogaz Ukrainî 1,5 miliarde de grivne (circa 200 de milioane de dolari), pierderi provocate ca urmare a acordului în domeniul gazului semnat cu Rusia în 2009. Timoșenko ispășește o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru depășirea împuternicirilor la semnarea acordului menționat. De peste o jumătate de an ea se află la tratament în spitalul Ukrjeldoroghi din Harkov.

Între timp, potrivit mass-media ucrainene, surse din Administrația președintelui Viktor Ianukovici nu exclud eșuarea semnării Acordului de asociere cu UE în timpul summitului de la Vilnius, în perioada 28-29 noiembrie. În această situație, Cox și Kwasniewski intenționează să vină din nou în Ucraina pentru consultații extraordinare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?