X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Plahotniuc îi cere deputatului Guma să renunțe la imunitatea parlamentară

31 oct. 2013,, 02:59   Politică
8195 6
Foto: tribuna.md
Controversatul oligarh, Vladimir Plahotniuc, care a anunțat că pleacă din Parlament, a cerut tuturor deputaților să renunțe la imunitatea parlamentară.

„Eu nu am de ce și de cine mă ascunde și, din acest motiv, renunț la mandatul de deputat. Cred că deputații nu trebuie să beneficieze de imunitate nici măcar în cazul declarațiilor politice pe care le fac”, a spus Plahotniuc în cadrul unei conferințe de presă din data de 28 octombrie curent.

Oligarhul susține că deputații nu sînt mai presupus decît oamenii simpli, din aceste considerente trebuie să fie trași la răspundere pentru ilegalitățile care le comit. „De ce jurnaliștii care scriu despre un ales al poporului pot fi trași la răspundere, iar deputații - nu? Nu mi se pare în regulă”, a spus Plahotniuc.

Îndemnul lui Plahotniuc s-a referit la toți deputații din actuala legislatură, ceea ce presupune că poate fi adresat și colegului său de partid, Valeriu Guma, care a fost condamnat la începutul lunii aprilie curent la doi ani privaţiune de libertate cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei din România. Decizia este definitivă şi irevocabilă.

În octombrie 2011, deputatul, Valeriu Guma, a fost acuzat că a mituit un funcționar public român, pentru a fi scutit de penalizări de sute de mii de dolari, pe care urma să le plătească statului fabrica sa din județul Buzău. Potrivit presei române, procurorii susțin că Guma și-a trimis sora în România pentru ca să se ocupe de afaceri și pentru „a aranja” problema cu datoriile pe care le avea compania deputatului față de statul român. Astfel, sora lui Guma a plătit, în 2007, un director de la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului cu 20 mii dolari pentru ca firma deputatului să nu achite statului penalități de 10 ori mai mari.

Inspectoratul General al Poliţiei Române a emis un mandat „de executare a pedepsei cu închisoarea” pe numele deputatului Guma. De asemenea, deputatul este anunţat în căutare internaţională de Biroul Interpol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?