X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Opinie: Ministerul Educației al Moldovei a fost reformat după modelul Ceaușescu (VIDEO)

19 iul. 2018,, 15:20   Societate
3292 0

Reformarea Ministerului Educației al Moldovei a fost efectuată după modelul propus încă de Nicolae Ceaușescu.

Opinia aparține consilierului Președintelui Moldovei în domeniul educației, culturii și cercetării Corneliu Popovici și a fost exprimată în cadrul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova” de pe postul de televiziune NTV-Moldova, relatează NOI.md.

„Cea ce au făcut cu Ministerul Educației nostru în urma reformei administrației publice centrale nu este altceva, decît transpunerea în viață a reformei lui Nicolae Ceaușescu, realizată la mijlocul anilor 70 ai secolului trecut în România. Atunci atît știința, cît și sportul, și tineretul, și cultura, și educația au fost unite în cadrul unui singur minister”, a menționat Corneliu Popovici.

Potrivit lui, astfel au fost creat un minister gigantic, fapt ce după o anumită perioadă de timp a dus la distrugerea tuturor acestor sfere.

„Noi în Republica Moldova mergem pe aceeași cale. În anul trecut, atunci cînd au fost realizate aceste reforme, noi am organizat întrevederi cu reprezentanții mediului academic și universitar, cu profesorii, oamenii de cultură și toți ei au optat împotriva acestei uniri. Nu e bine să se includă astfel de sfere într-un singur minister, deoarece acest lucru va duce la faptul că această sferă de activitate va funcționa haotic și totul se va distruge”, a specificat consilierul Președintelui Moldovei în domeniul educației, culturii și cercetării.


El a menționat că în final astăzi sistemul educației al republicii se află într-o criză, știința în Moldova este practic distrusă.

„Nu este clar statutul Academiei de Științe și cel al institutelor de cercetări care în cadrul reformei au fost transferate nu se știe cui și nu este clar cui ele sînt subordonate și care va fi soarta lor. Ceea ce se întîmplă în domeniul culturii – de asemenea nu este clar și așa mai departe. De aceea, consider că după o anumită perioadă de timp va trebui să revenim și să soluționăm situația creată”, a spus Corneliu Popovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?