Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În Chișinău va fi edificat un edificiu în memoria celui mai vechi locaș de cult

19 iul. 2018,, 08:12   Societate
2242 0

Guvernul a aprobat hotărârea cu privire la edificarea în municipiul Chişinău a monumentului în comemorarea unui dintre cele mai vechi locașuri de cult din capitală, Biserica „Sfântului Ilie”.

Monumentul se prevede a fi edificat pe strada Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni din municipiul Chişinău, pe locul unde era amplasată biserica „Sf. Ilie’' (Ilinscaia) din secolul al XVIII-lea, demolată în anul 1960, notează Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Cheltuielile pentru elaborarea documentaţiei de proiect privind realizarea monumentului şi executarea lucrărilor de edificare/instalare, precum şi pentru amenajarea terenului aferent, vor fi acoperite de către Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove.

Biserica „Sfântului Ilie” se numără printre cele mai vechi locaşuri de cult din Chişinău. După „Condica formelor de la ţinutul Lăpuşnei” Biserica „Sfântului Ilie” a existat până la 1799, în lemn, iar în 1808, fiind rezidită în piatră, după stilul bisericilor moldoveneşti, mai cu seamă acelor din Chişinău: Buna-vestire, Sfinţii Arhangheli sau Catedrala Veche şi Naşterea Maicii Domnului.

Biserica avea formă de corabie, tipică vechilor biserici din secolul al XVII-lea, a fost înzestrată cu un număr foarte mare de cărţi vechi, întrebuinţate în cult bisericesc, acestea fiind în limbile română, slavonă şi greacă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?