Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Plahotniuc a fost IMPUS să renunțe la mandatul de deputat în Parlament ‒ declarație

28 oct. 2013,, 13:01   Politică
4755 4
Foto: noi.md
Analiștii politici califică diferit intenția prim-vicepreședintelui Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, de a renunța la mandatul de deputat a Parlamentului RM. Solicitat de NOI.md, analistul politic, Viorel Cibotaru, a spus că o primă ipoteză la plecarea lui Plahotniuc ar fi – existența unei înțelegere dintre PDM și PLDM.

“Aceasta ar fi o egalare a șanselor cu Vladimir Filat și anume un test de consolidare a înțelegerilor dintre PLDM și PDM de a duce la bun sfîrșit această guvernare”, a spus expertul. Potrivit lui, a doua ipoteză este că anunțul lui Plahotniuc este un act impus de cineva.

“Este o ipoteză speculativă, însă această impunere poate să fie una colectivă și o presiune din partid, neacceptarea modului cum gestionează activitatea din partid și impusă din exterior și de partenerii de business și cei externi. Cînd spun partenerii de business, mă refer la unele lucruri despre care vorbesc oponenții lui în sensul comiterii unor crime economice. Nu exclud nici factorul acesta, deși precizez, el este unul speculativ”, a spus Viorel Cibotaru.

În același timp, analistul politic, Corneliu Ciurea, susține că pe de o parte, declarația lui Vladimir Plahotniuc se înscrie în modul de comunicare al Partidului Democrat, însă urmărește și alte obiective ascunse.

“Ne putem gîndi la o anumită luptă internă în cadrul partidului și la faptul că Plahotniuc este cumva obligat de colegii lui de partid să facă un pas înapoi în ceea ce privește cariera lui politică. Toată lumea înțelege că Partidul Democrat a devenit un fel de ostatic a lui Plahotniuc, rating-ul lui negativ afectează partidul și este nevoie de a repara imaginea Partidului. Or acest lucru se poate realiza prin marginalizarea lui”, a spus expertul.

Potrivit lui Ciurea, ieșirea din Parlament a lui Vladimir Plahotniuc este, de asemenea, un mesaj care indică o posibilă dizolvare a Parlamentului. “Nu în perioada apropiată, dar ar putea fi apreciat și ca un punct de dezinteres al democraților de activitatea Parlamentului, ceea ce ne-ar putea duce la gîndul că ei nu sînt atît de departe de ideea de a dizolva Parlamentul”, a conchis expertul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?