X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

În Moldova va fi liberalizată acordarea creditelor cetățenilor străini

28 oct. 2013,, 11:50   Economie
4430 0
Foto: gandul.info
În Republica Moldova va fi liberalizată acordarea creditelor nerezidenţilor (cetățenilor străini), transmite NOI.md. Amendamentele respective la Legea privind reglementarea valutară au fost elaborate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și prezentate pentru consultări publice. Potrivit BNM, în prezent, volumul creditelor acordate de băncile licenţiate în favoarea nerezidenţilor este nesemnificativ. Astfel, la data de 31 august 2013, sumele creditelor acordate de băncile licenţiate în favoarea nerezidenţilor au constituit 4,9 mil. dolari SUA.

Se estimează că liberalizarea operaţiunilor ce ţin de acordarea de către băncile licenţiate a creditelor financiare în favoarea nerezidenţilor nu va lua amploare, deoarece în Republica Moldova rata dobînzii la credite este mai mare, decît cea aplicată peste hotare. De asemenea, acordarea creditelor peste hotare limitează posibilităţile băncilor autohtone de a urmări bunurile gajate de nerezident, prin care se asigură rambursarea creditelor respective, fapt care demotivează băncile în efectuarea unor astfel de operaţiuni.

Cu toate acestea, actualmente băncile licenţiate dispun de politici şi proceduri interne de management al riscului de credit care permit de a identifica, monitoriza şi evalua riscul de credit în funcţie de profilul de risc al băncii în scopul menţinerii permanente a unui mediu al riscului de credit adecvat şi controlat în modul corespunzător. Amendamentele elaborate de BNM stabilesc dreptul băncilor (rezidente şi nerezidente) de a introduce și scoate din Moldova, fără autorizarea BNM, numerar în monedă naţională în sumă ce depăşeşte 100 mii de lei moldoveneşti, precum şi dreptul băncilor nerezidente de a introduce și scoate din Moldova, fără autorizarea BNM, numerar în valută străină. În prezent, operațiunile nominalizate necesită autorizarea BNM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?