Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Din toate ţările UE, vinurile moldoveneşti sînt cele mai solicitate în Cehia

24 oct. 2013,, 17:56   Societate
3615 0
Foto: noi.md
Din toate ţările UE, în Cehia vinurile moldoveneşti sînt cele mai solicitate. Timp de şapte luni, în Cehia au fost exportate peste 450 000 decalitri de vin.

Solicitate de corespondentul "INFOTAG" surse din cadrul companiei moldo-americane Lion Gri, care are deschis la Praga o casă de comerţ, au relatat că volumul de livrări a vinului în acest an a depăşit 200%.

"În special, sînt solicitate vinurile seci de consum curent şi vinurile vechi", a relatat interlocutorul Agenţiei.

Continuînd subiectul furnizărilor, acesta spus că pe locul doi după Cehia se află România, unde în perioada ianuarie-iulie au fost exportaţi peste 300 000 decalitri, ceea ce este cu puţin mai mult decît în perioada similară a anului 2012.

"Anul acesta a scăzut exportul în Polonia, unde compania de asemenea are deschisă o casă de comerţ", a relatat vice-preşedintele Lion Gri, Nelly Sonic, explicînd că micşorarea este legată de furnizarea producţiei în zona de liber schimb din Monaco de unde nu toată producţia ajunge în Polonia.

În ianuarie-iulie 2013, în Polonia au fost exportate 276 000 decalitri de vin (în sticle şi în vrac). Tot în această perioadă, în Rusia au fost exportate 2,3 mil. decalitri, ceea ce este cu 0,5 mil. mai mult decît în perioada similară din 2012. Liderul importului de vinuri din Moldova în spaţiul CSI este Belarus, unde au fost exportate 2,6 mil. decalitri.

La 11 septembrie, Rospotrebnadzor a sistat importul de produse alcoolice din RM, depistînd în lotul de vin substanţe periculoase pentru sănătate. Pînă la primul embargo în Rusia se exporta peste 80% din alcoolul produs. Conform datelor pentru 2012 acest procentaj a scăzut pînă la 28% la vin şi 22% la băuturi alcoolice tari - lichior, divin şi brandy.

Importatorii şi dealerii Rusiei, fiind în strînsă colaborare cu vinificatorii din Moldova consideră că Moscova posibil va anula sistarea importului de produse alcoolice din Moldova după data de 7 noiembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?