COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2958
Puterea stiri: 6792
Coronavirus stiri: 7613

Iurie Leancă: Moldova va lupta pentru piața rusă a vinurilor

21 oct. 2013,, 14:08   Economie
3513 6
Foto: noi.md
Republica Moldova nu va renunța la piața rusă a vinurilor și va lupta pentru ea, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, într-un interviu acordat postului de radio ”Eho Moskvî”, transmite NOI.md.

Iurie Leancă a subliniat că autoritățile moldovenești vor face tot posibilul pentru ca vinurile moldovenești de calitate să ajungă la consumatorii din Rusia. Premierul a amintit că în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, a convenit să nu folosească, deocamdată, terminul ”embargou” în privința sistării livrărilor producției alcoolice din Moldova în Rusia. Iurie Leancă a menționat că, cel puțin 2-3 săptămîni, va considera că e vorba nu de embargou, ci de probleme tehnice legate de calitatea vinurilor moldovenești.

Șeful executivului de la Chișinău a subliniat că Moldova a realizat un progres major și produce vinuri de calitate, care se realizează inclusiv în Franța și Italia. ”Poate că nu în volumul dorit, dar exportăm în aceste țări”, a precizat premierul. Iurie Leancă a menționat că Rusia continuă so dețină o pondere mare, de 28-30%, în volumul exportului de vinuri moldovenești. ”Noi reieșim din aceea că este necesar și în continuare să rămînem pe piața rusă, însă ținem cont și de unele scenarii mai puțin fericite, cînd această sistare ar putea avea un caracter mai permanent. Dar reiterez, sper mult că vom putea evita acest scenariu”, a subliniat Leancă.

Premierul a menționat că ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, l-a informat despre discuția avută cu șeful ”Rospotrebnadzor”, medicul sanitar principal al Rusiei, Ghenadi Onișcenko, astfel încît, acum Moldova așteaptă un rezultat pozitiv privind reluarea exportului de producție alcoolică pe piața rusă. Iurie Leancă a menționat că, pur omenește, i-a părut rău că decizia privind sistarea exportului de vinuri din Moldova a fost luată, practic, a doua zi după plecarea din Chișinău a patriarhului Rusiei, Kiril, care în timpul mesei a menționat calitatea vinului moldovenesc. ”Consider că s-a procedat nu prea corect nu doar față de noi, ci și față de patriarh. Dar acestea îs detalii, cu toate că, în opinia mea, e un detaliu important”, a spus Leancă.
0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽