X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

O inscripţie misterioasă, găsită pe ruinele castelului regelui Arthur

25 iun. 2018,, 01:30   Externe
3166 0

Inscripţia, care combină scrisul latin, litere greceşti şi simboluri creştine, a fost găsită pe o piatră de circa 70 de centimetri în castelul Tintagel din sud-estul Angliei. Experţii cred că amestecul de text şi simboluri poate indica faptul că cineva practica scrisul.

Cercetătorii de la Cornwall Archaeological Unit (CAU) au realizat descoperirea vara trecută, iar textul a fost descifrat recent, scrie Fox News.

Inscripţia latină subliniază influenţa romană în Britania la mult timp după retragerea acestora în secolele IV şi V e.n. „Supravieţuirea scrisului din această perioadă este rară şi aceasta este o descoperire foarte importantă, în special în termeni de continuitate a tradiţiei creştine scrise în regiunea Cornwall din perioada post-romană”, explică Michelle Brown de la Universitatea din Londra. „Stilul literelor şi limba folosită, dar şi simbolurile creştine, ilustrează influenţa mediterană, relevînd indicii preţioase cu privire la cultura celor care trăiau în castelul Tintagel în secolul al VII-lea”.

Brown a descifrat inscripţia cu expertul Oliver Padel, un cercetător de la Universitatea din Cambridge.

„Textul sugerează un nivel ridicat de cunoaştere a limbii şi a stilurilor contemporane asociate cu primele manuscrise din Britania şi Irlanda”, a afirmat Brown. Scribul, crede cercetătoarea, exersa scrierea unei serii de cuvinte şi fraze.


Tăbliţa din piatră include atît nume romane, cît şi nume celtice, indicînd o comunitate multiculturală la Tintagel.Castelul este asociat cu figura legendară a regelui Arthur. Situl l-a inspirat pe scriitorul Geoffrey de Monmouth din secolul al XII-lea pentru a-l numi locul de naştere al regelui Arthur, în cartea sa intitulată History of the Kings of Britain.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?