Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

RF-Pose, inteligența artificială care vede prin pereți (VIDEO)

24 iun. 2018,, 20:04   Ştiinţă şi IT
3392 0

Timp de decenii, cercetători de prestigiu au căutat o cale prin care omul să se poată folosi de tehnologie pentru a putea vedea prin pereți.

Și acum se pare că au reușit acest lucru cu o tehnologie care utilizează WiFi pentru a „simți” prezența oamenilor prin pereți. Cei de la MIT au dezvoltat un nou algoritm prin care o inteligență artificială nu doar detectează prezența oamenilor, ci și mișcările acestora.

Undele radio care penetrează obiectele solide precum zidurile se reflectă când ajung în dreptul unui om, asta deoarece apa din corpul nostru nu e cel mai bun mediu prin care să se propage aceste unde. Din fericire pentru persoanele care apreciază intimitatea, noua tehnologie recreează, cel puțin pentru moment, doar un schelet din oase goale care se potrivește cu poziția și mișcările persoanei, însă pe viitor cu siguranța inteligenta artificială va fi capabilă să ne spioneze mult mai în detaliu prin pereți. Sistemul denumit RF-Pose este capabil să reconstruiască o figură 2D a persoanei și are o eficiență dovedită de până la 83%.

Fiind capabil să detecteze mișcările oamenilor, acesta a fost deja folosit în cazul supravegherii unor pacienți cu Alzheimer și Parkinson, fiind o metodă mai puțin invazivă de a învăța despre mișcările acestora, chiar în confortul casei lor, fără ca aceștia să se simtă deranjați de prezența camerelor de filmat. Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce duce la starea cunoscută sub numele de demență.

RF-Pose nu înseamnă neapărat că viața privată a oamenilor nu va fi respectată, fiecare cercetare științifică poate ajuta la progresul omenirii, trebuie doar să urmărim cu mare atenție în ce scopuri va fi folosită aceasta pe viitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?