Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

A treia ediție a Festivalului de muzică clasică DescOPERĂ a bătut noi recorduri de impresii și emoții! ©

20 iun. 2018,, 11:15   Afiș
3643 0

Spectatorii și muzicienii Festivalului de muzică clasică în aer liber DescOPERĂ, au trăit împreună trei seri magice.

Atmosfera impresionantă a promontoriului de la Butuceni, combinată armonios cu notele muzicale ale compozițiilor selectate minuțios pentru ediția a treia a festivalului, i-au purtat galeș și fulgerător, destins și tensionat, atent și nerăbdător pe acordurile instrumentelor muzicale și vibrațiile vocilor soliștilor în toate cele trei seri de spectacole. Peste 5000 de oameni au plaudat îndelung, în picioare toate cele trei seri ale ediției din acest an.

Festivalul a început în forță vineri, 15 iunie, cu monumentala cantată scenică Carmina Burana, cea mai faimoasă lucrare a compozitorului german Carl Orff, care a culminat cu fragmentul fundamental și arhicunoscut „O Fortuna”. Consonanțele instrumentelor orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale și vocile Capelei Corale Academice ”Doina” au creat o explozie de emoții pe prima scenă construită special pentru festivalul DescOPERĂ. Opera a fost interpretată de soprano Tatiana Costiuc, maestru în artă, împreună cu tenorul român Sorin Lupu și baritonul Andrei Otean, dar și copiii soliștilor care au încântat publicul timid, dar sigur. Toate aceste componente s-au pătruns profesionist sub bagheta talentată a dirijorului austriac Friedrich Pffeifer, care a parcurs traseul Viena – Butuceni pe motocicletă.

Și pentru că o ploaie de vară s-a grăbit să fie parte a Festivalului, opera Nabucco, planificată pentru sâmbătă a fost amânată, iar ediția a continuat cu seara de duminică, 17 iunie, dedicată regelui valsului Johann Strauss. ”Dunărea albastră” s-a contopit cu malurile Răutului și a determinat spectatorii să se prindă elegant în vals. Punctul culminant al serii a fost interpretarea unor acorduri cu ciocanul și nicovala, dar și acoperirea Răutului cu petale de trandafir. Simbolul Austriei, compus în 1866, a fost interpretat de soliștii Tatiana Costiuc, Vitalie Cibotaru (bariton) și artiștii orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale, dirijate de Friedrich Pfeiffer.

Festivalul s-a încheiat luni, 18 iunie, cu opera în patru acte – Nabucco, considerată cea care a statornicit reputația de compozitor a lui Giuseppe Verdi. Subiectul urmărește evoluția condiției poporului evreu – de la cea de oprimare, la cea de libertate. Peste 1000 de spectatori au venit să admire opera, în regia lui Andrea Battistini (Italia), pe scenografia Artistului Poporului Iurie Matei. Și această seară a fost dirijată de Friedrich Pfeiffer. Nabucco de la Orheiul Vechi a vibrat sub vocile soliștilor, corului, pe muzica orchestrei și în interpretarea baletului Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.

Mulțumesc pentru suport și solidaritate, simpatie și căldură Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Oficiului Național al Viei și Vinului, care ne ajută să promovăm locurile frumoase și să ne simțim împreună fericiți că avem asemenea talente”, a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc.

Programul muzical a fost savurat cu un pahar de vin de la Wine of Moldova, dar și de la Asociația Micilor Producători. Totodată, gazda Festivalului, pensiunea Eco-Resort Butuceni a servit oaspeții cu bucate tradiționale moldovenești: sarmale, plăcinte și friptură, biscuiți de casă ș.a.

Oaspeții au fost atrași și de un program interesant și gustos de zi, care a avut loc în toate agropensiunile din zonă. Cei prezenți au învățat să interpreteze Doina strămoșească și au deprins, de asemenea, pașii dansurilor străvechi sau au învățat obiceiul împletitului în pănușă. Nu au lipsit master-class-urile culinare. Gospodinele pensiunilor au împărtășit experiența împletitului sarmalelor cu frunză de viță-de-vie și alte bucate tradiționale moldovenești. Meniul a fost alcătuit delicios din plăcinte și iepuraș la cuptor, compot și vin de producție locală. Programul de zi s-a desfășurat la pensiunile Casa Verde, Casa de sub Stîncă, Casa din Luncă, Pivnițele Brănești, Eco Vila, Rotundu.

Evenimentul face parte din campania de promovare a Moldovei ca destinație turistică, „Fii Oaspetele Nostru” și este organizat sub egida brandului turistic de țară Pomul Vieții și a brandului național Vinul Moldovei.

Partenerii evenimentului: Floris, Sandra, Franzelua, Tucano Coffee. Parteneri media generali: Publika TV și Maestro FM. Parteneri media: Zugo.md, Diez.md, Moldova.org, realitatea.md, Unimedia.md, stirilocale.md, Publicația ”Luceafărul” din Ucraina, Noi.md. ea.md, Agora.md, Timpul.md, Radio România Iași, locals.md, TVR Iași, Infomarket.

Festivalul de Muzică Clasică în aer liber, ediția a III-a, a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și găzduit de Eco-Resort „Butuceni”. Evenimentul a fost susținut de către partenerii strategici - Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?