X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Vizitatorii Bibliotecii Naționale pot admira expoziția pe „tărîm” japonez

19 iun. 2018,, 16:31   Afiș
2795 0

Cărți ale scriitorilor japonezi, dar și cărți despre Japonia, precum și jucării specifice culturii japoneze au fost prezentate într-o expoziție vernisată la Biblioteca Națională, astăzi, 19 iunie.

Expoziția „Japonia – țară a culturii și civilizației în culorile primăverii”, alături de expoziția de aranjamente florale în stil japonez „Ikebana – artă încărcată de simboluri”, vor putea fi vizitate pînă pe data de 10 iulie, transmite IPN.

Potrivit ambasadorului Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, cultura întruchipează valorile materiale și spirituale create de omenire, iar biblioteca este instituția-tezaur. Literatura japoneză se mîndrește cu primul roman scris în lume, avînd printre cele mai vechi texte. „Sunt nespus de bucuros că la Biblioteca Națională sînt multiple cărți japoneze ce contribuie la dezvoltarea culturală”, a remarcat diplomatul nipon.

Directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a spus că pentru Bibliotecă colaborarea cu Japonia este importantă, iar acțiunile consacrate culturii și civilizației nipone care au loc la bibliotecă vor da o altă dimensiune colaborării existente.

Tot astăzi, la Biblioteca Națională a avut loc și o conferință cu genericul: „Biblioteci și bibliotecari. Experiențe de interes pentru Republica Moldova”, moderată de Hermina Anghelescu, profesor Wayne State University, Detroit, Michigan, SUA.

Profesoara susține că Japonia, cea de-a treia economie la nivel mondial, acordă o importanță deosebită educației și implicit bibliotecilor care susțin actul educațional, învățămîntul, informarea și lectura. Prima bibliotecă publică din Japonia și-a deschis ușile în 1872, iar Asociația Bibliotecarilor din Japonia a fost înființată în urmă cu 136 de ani.

„Cultura caligrafiei, a scrisului și a păstrării pentru posteritate a valorilor culturale, precum și tradiția de a sprijini bibliotecile plasează Japonia în primele țări din lume care acordă o importanță deosebită instituției de bibliotecă și învățămîntului biblioteconomic”, spune Hermina Anghelescu. Japonia are peste trei mii de biblioteci publice, peste 750 de biblioteci universitare și mii de biblioteci în instituții de învățămînt.

La eveniment a fost prezent și poetul Vasile Romanciuc, care a recitat cîteva haikuuri, poezii japoneze alcătuite din trei versuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?