X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

121 de planete gigantice pot avea luni cu medii primitoare pentru viaţă

19 iun. 2018,, 05:00   Ştiinţă şi IT
3093 0

Într-un studiu publicat recent în The Astrophysical Journal, cercetătorii de la Universitatea California, Riverside şi de la Universitatea Southern Queensland au identificat mai mult de 100 de planete gigantice cu sateliţi care pot susţine viaţa.

Lucrarea lor va ghida proiectarea telescoapelor din viitor care vor căuta viaţă extraterestră.

De la lansarea din 2009, telescopul spaţial Kepler al NASA a identificat mii de exoplanete. Misiunea principală a telescopului a fost de a identifica planete care se află în zonele locuibile ale stelelor sale, o zonă unde nu este nici prea cald, nici prea frig pentru apa lichidă (şi pentru viaţă), scrie Phys.

Planetele solide sînt ţintele principale pentru că au similarităţi geologice şi atmosferice cu Pămîntul, dar un alt punct de interes îl reprezintă şi giganţii gazoşi care, deşi ei înşişi nu sînt candidaţi pentru existenţa vieţii, sateliţii acestora (exoluni) pot fi.

„Există 175 de luni cunoscute care orbitează cele opt planete ale Sistemului Solar. Deşi multe dintre acestea orbitează în jurul giganţilor gazoşi Saturn şi Jupiter, care sînt în afara zonei locuibile, acest lucru nu este valabil în alte sisteme solare”, a precizat Stephen Kane, cercetător în cadrul studiului şi profesor la UCR.


Studiul a identificat 121 de giganţi gazoşi care au orbitele în zona locuibilă a stelelor. S-au descoperit mai puţine astfel de planete faţă de cele solide, dar se aşteaptă ca giganţii gazoşi să aibă un număr mai mare de sateliţi naturali.

Savanţii au speculat că exolunile pot avea un mediu propice apariţiei vieţii, probabil chiar mai bun decît Pămîntul, pentru că primesc energie nu numai de la stea, ci şi de la radiaţia reflectată de la planeta lor. Pînă acum nu a fost confirmată existenţa niciunui astfel de satelit.

„Acum că am creat o bază de date a planetelor gigantice cunoscute din zona locuibilă, se vor putea realiza observaţii asupra celor mai bune candidate”, a precizat Michelle Hill, studentă la Universitatea Southern Queensland şi participantă la studiu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?