X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Un fenomen surprinzător a fost descoperit în ceea ce priveşte Soarele

16 iun. 2018,, 02:01   Ştiinţă şi IT
3455 0

Soarele are o mică scădere în volum şi se extinde pe măsură ce trece printr-un ciclu solar, o perioadă de aproximativ 11 ani de activitate magnetică ridicată şi scăzută, conform noului studiu publicat în Astrophysical Journal.

Atunci cînd Soarele este cel mai activ, raza sa scade cu 1-2 kilometri. Avînd în vedere că raza totală este de aproximativ 700.000 de kilometri, aceasta este o schimbare minoră, scrie Science News.

Spre deosebire de o planetă stîncoasă, Soarele nu are o suprafaţă solidă, astfel că definirea mărimii absolute nu este simplă. „Este un concept alunecos: ce înseamnă raza Soarelui?”, menţionează astronomul Jeff Kuhn de la Universitatea Hawaii. O metodă de măsurare este bazată pe modul în care strălucirea Soarelui descreşte din centrul său. În 2010, Kuhn şi colegii săi nu au găsit semne că raza Soarelui variază în timpul ciclului solar atunci cînd s-au bazat pe strălucire.

Noul studiu s-a bazat pe ceea ce se numeşte rază seismică, adică raza măsurată cu ajutorul undelor seismice care străbat interiorul Soarelui. Orice scădere sau creştere a Soarelui va schimba frecvenţa acestor unde.

„Folosind razele seismice, putem măsura mai precis”, a precizat Alexander Kosovichev de la New Jersey Institute of Technology din Newark, co-autor al studiului împreună cu Jean-Pierre Rozelot de la Université Côte d’Azur din Nisa, Franţa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?