X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Un număr de 13 judecători aspiră la funcţiile vacante din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii

16 oct. 2013,, 11:55   Societate
2755 1
Foto: noi.md
Pentru suplinirea celor şase funcţii de membri permanenţi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care vor deveni vacante la 1 noiembrie, concurează 13 judecători.

Potrivit Agenţiei "Infotag", care face referire la serviciul de presă al CSM, din partea Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) s-au înscris Dumitru Visternicean, Tatiana Răducanu şi Ion Druţă. Candidaţii din partea Curţilor de Apel sînt Vera Toma, Dina Rotarciuc, Anatolie Ţurcan, Liliana Catan şi Anatolie Minciună. Din partea altor instanţe judecătoreşti candidează Nichifor Corochii, Grigore Şişcanu, Gheorghe Balan, Viorica Puică şi Maria Ghervas.

Fiecare candidat va trebui să-şi expună concepţia privind activitatea în cadrul CSM, în cadrul Adunării republicane a judecătorilor, care va avea loc vineri.

Doar trei dintre pretendenţi nu sînt din Chişinău.

Din noiembrie devine vacantă şi funcţia de preşedinte al CSM, acesta urmînd să fie ales din componenţa celor 12 membri, prin rotaţie. Actualmente instituţia este condusă de judecătorul din Edineţ, Nichifor Corochii, care l-a înlocuit în această funcţie pe Nicolae Timofti, ales de către deputaţii din partea coaliţiei de guvernare în calitate de preşedinte al Republicii Moldova.

Conform noii Legi cu privire la statutul judecătorului, în CSM sînt aleşi 12 membri. Trei sînt numiţi de către parlament din rîndul profesorilor de drept de la instituţiile de învăţămînt superior. În conformitate cu atribuţiile sale, guvernul desemnează în calitate de membri procurorul general, ministrul justiţiei şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie. Alţi şase judecători sînt aleşi la Adunarea generală a judecătorilor, fără ca aceste candidaturi să fie coordonate cu alte instanţe.

Menționăm că în Moldova activează 420 de judecători, o treime dintre care sînt femei. Vîrsta medie a judecătorilor este de 43 de ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?