X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Psiholog: Copiii sînt supuși unor riscuri majore în fața calculatorului (VIDEO)

14 oct. 2013,, 22:31   Societate
4249 0
Foto : noi.md
Dependența de calculator face tot mai multe victime în rîndul copiilor, fenomenul fiind propriu și pentru R.Moldova. Potrivit specialiștilor, săptămînal, sînt atestate cîteva cazuri de adresări din partea părinților la psiholog, fiind vizați copii de 2-3 ani.

Psihologul Tatiana Mînăscurtă a discutat cu reporterul NOI.md. despre riscurile acestei dependențe, dar și recomandările pentru adulți în lupta cu acest fenomen. „Părinții trebuie să înțeleagă clar că pînă la vîrsta de 7 ani este bine ca micuții lor să aibă acces limitat la calculator - în medie, cîte 1 oră, 1 oră și jumătate pe zi sau chiar deloc. Copii la această vîrstă au tendința de a imita tot ceea ce văd. Statul în fața computerului îi face pe copii agresivi sau, dimpotrivă, izolați social.

Ei nu-și dezvoltă abilitățile de comunicare cu alți oameni. Ei adorm foarte greu sau au un somn agitat. La fel, pot să aibă stări de depresivitate. Ei încep să se plictisească, cînd părinții le fac observații”, a menționat specialistul.

Părinții au un rol cheie în a le dezvolta copiilor interesul pentru alte activități decît calculatorul. “Aș recomanda părinților să practice mai multe jocuri cognitive cu micuții, jocuri de logică, să citească povești. Să facă plimbări în aer liber, din care să învețe ceva. De asemenea, o recomandare sînt și îmbrățișările. Este important ca părinții să vadă nu spatele copilului, ci privirea lui, mimica, gesturile. Sînt importante și activitățile extracurriculare, un sport, de exemplu, care-i place copilului”.

Specialistul a mai menționat că reușita unui caz de dependență a copiilor față de calculator este, în cea mai mare parte, și rezultatul unei munci combinate a părinților.”Beneficiarii, care au frecventat orele de psiho-consiliere erau copii de 2,5-3 ani și pot să afirm cu certitudine că ei au reușit să se detașeze de această atracție și deja pentru ei calculatorul nu mai este o autoritate”, a mai adăugat psihologul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?