Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Lucrările de salvare a obiectelor arheologice de la Sagaidac, pe ultima sută de metri

24 mai. 2018,, 16:40   Societate
3504 0

În localitatea Sagaidac din raionul Cimişlia sînt pe ultima sută de metri lucrările arheologice asupra unor urme ale așezărilor umane vechi care datează din perioada romană, și anume din secolul 3-4 al erei noastre, notează Noi.md.

Potrivit arheologilor, acesta este cel mai valoros sit din acea perioadă descoperit pînă acum pe teritoriul Republicii Moldova.

Situl Sagaidac a fost descoperit în anul 2014, cu ocazia unor prospectări de teren realizate pentru construcția și elaborarea proiectului de reconstrucție a traseului M3. Potrivit legislației în vigoare, înainte de a fi realizate lucrări mari de construcție, este necesar și avizul arheologic. Aici, exact pe traseul M3, a fost descoperit acest sit arheologic, unde anul acesta au fost făcute cercetări arheologice prealabile.

„În urma acestor cercetări, noi am descoperit un sit din epoca romană, însă acest lucru nu presupune prezența unor structuri de locuit atestate în interiorul Imperiului Roman. În special, această așezare a fost locuită de goți, cultura lor se numește Sîntana de Mureş-Cerneahov”, a declarat pentru portalul nostru de știri directorul general adjunct al Agenției Naționale Arheologice, Sergiu Popovici.

El a menționat că în cuprinsul sitului au fost făcute cercetări arheologice, în urma cărora au fost descoperite 29 de gropi, gropi menajere, care conțineau material arheologic reprezentat de obiecte ceramice, oase, fragmente de lut ars și alte vestigii.


„În afară de aceasta, a fost cercetat și un cuptor, la fel din secolul 4 d.Hr., însă pe acest sit arheologic, peste o perioadă de timp, deja în secolul 8, au mai trăit oamenii, astfel a fost descoperită și o locuință adîncită prevăzută cu un cuptor, o vatră din piatră”, a menționat Popovici.

El a adăugat că lucrările de cercetare în această zonă sînt pe ultima sută de metri, sarcina arheologică fiind eliminată, iar în timpul cel mai apropiat lucrările de prospectare a drumului vor putea continua. Cu toate acestea, în viitorul apropiat lucrările arheologice din zonă vor continua în vederea depistării altor situri.

Sergiu Popovici a specificat faptul că Agenția Națională Arheologică, optează pentru ca obiectele descoperite în situl de la Sagaidac să rămînă la muzeul raional, în cazul dat – cel din orașul Cimișlia. Însă lucrurile de preț care reprezintă o valoare mai specială pentru patrimoniul nostru național trebuie transmise Muzeului Național de Istorie din Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?