Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Călătorie de primăvară prin raionul Briceni

24 mai. 2018,, 03:07   Societate
6273 0

Călătoriile la nordul Moldovei sînt întotdeauna foarte interesante și surprinzătoare.

Chiar și atunci cînd porneşti în călătorie cu un scop bine definit. Nici această călătorie nu este o excepție în acest sens. Trebuie să vă spunem de la bun început că a fost o călătorie foarte lungă şi ca distanţă (de aproximativ 700 km), şi ca durată (aproximativ 14 ore), de altfel, a fost o călătorie destul de obositoare. Scopul principal al călătoriei noastre a fost colectarea materialelor despre cîteva sate interesante și autentice din Moldova, vizitarea părţii de după lac a Parcului Pavlovca, a Rezervaţiei Naturale din preajma satului Teţcani, dar totuşi cea mai mare dorință a noastră a fost să vă arătăm unicitatea naturii acestor locuri și a satelor moldoveneşti pitorești. Și, desigur, ne-am plimbat și am mers cu maşina de-a lungul mai multor rîuri și rîuleţe: Prut, Larga, Lopatnic, Vilia, Colanjur (care curge prin Parcul Pavlovca), fără să le luăm în calcul pe cele mici de tot și, adesea, fără denumire. Aceste materiale au completat galeriile foto din publicațiile noastre anterioare și servesc drept stimulent pentru elaborarea noilor itinerare.

Primul punct al călătoriei noastre s-a dovedit a fi satul Teţcani, mai bine-zis, împrejurimile satului, unde rîul Vilia intră pe teritoriul rezervației peisagistice, despre care v-am povestit deja. Acestea sînt nişte locuri foarte pitoreşti. Rîul nu foarte mare formează un lac de acumulare frumos, sus de sat, iar la vărsarea din el – o vale adîncă și foarte pitorească. Iar în curînd Vilia se adînceşte în masivul de pădure de pe pantele lanţului vast de toltre. Dar sperăm să realizăm o publicaţie separată despre acest rîu.

Apoi, deplasîndu-ne de-a lungul Prutului, am ajuns la satul Pererîta. Aici rîul formează o serie de meandre, uneori chiar schimbîndu-şi, practic, direcţia curgerii cu aproape 180 de grade. Localnicii sînt mîndri de punctul unic din care se deschide vederea spre Prut, situat la înălţime, numit – Castelul. Sîntem martori şi vă încredinţăm că anume din acest punct de observare se deschid cele mai spectaculoase vederi spre valea rîului, dar şi spre rîu. În publicaţia despre rîul Prut veți vedea un reportaj foto mai detaliat despre aceste peisaje, aici am plasat doar cîteva fotografii de-ale noastre și harta Google a satului și a împrejurimilor acestuia.

Iar apoi ne-am continuat drumul spre orașul Lipcani, despre care v-am povestit deja un pic în publicaţia despre Parcul Conacului Rosetti-Roznovan. Aici ne-am completat albumul cu poze ale parcului, plimbîndu-ne pe aleile și cărările părţii sale îndepărtate de conac. Și, desigur, am făcut o mulțime de fotografii pe străzile oraşului. Am fost aici de nenumărate ori în ultimii zece ani și, de aceea, observăm schimbările în bine din cel mai vestic oraș al Republicii Moldova, în special, după ce a fost reconstruit podul de peste Prut și a fost deschis Punctul de Trecere a Frontierei cu România. Vă reamintim că nu departe se află şi Punctul de Trecere a Frontierei cu Ucraina.


Lipcani – este un orăşel frumos, curat şi îngrijit, cu o istorie bogată. În afară de conacul menţionat există aici și alte clădiri istorice şi construcţii. Vorbim aici şi despre vechiul castel cu apă (din 1884), și despre clădirea fostei biserici catolice, în prezent – ortodoxe. Aceasta a fost grav avariată în timpul unuia dintre cutremure, dar în prezent este complet restabilită şi renovată. La periferia orașului s-au păstrat cîteva clădiri dinaintea războiului – cazărmile armatei române. În ciuda faptului că au fost demult abandonate, arată surprinzător de trainice și de nezdruncinat. Acest colț din nord-vestul țării prezintă interes şi prin faptul că anume aici două rîuri – Nistru și Prut se apropie la maxim, iar între ele de la Nistru spre Prut, se formează un fluviu cu ape subterane, ceea ce a dus, la rîndul său, la formarea unui întreg labirint subteran cu roci din gips, din care face parte şi celebra Peșteră Cenușăreasa (Emil Racoviţă)din preajma satului Criva.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?