Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Poluarea face victime şi în rîndul clădirilor istorice: Taj Mahal începe să arate diferit

26 mai. 2019,, 00:33   Externe
4002 0

Considerat una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, Taj Mahal este situat pe malul unui rîu plin de gunoaie şi este deseori învăluit de praful şi fumul provenite de la furnalele fumegînde şi de la autoturismele din oraşul Agra (nord), al optulea cel mai poluat oraş din lume.

Insecte minuscule din rîul Yamuna, în care sînt deversate apele menajere ale oraşului, se aşează pe zidurile construcţiei, iar excrementele acestora pătează marmura, a declarat un avocat specialist în domeniul mediului la Curtea Supremă a Indiei.

Curtea a criticat guvernul pentru că nu face suficient pentru a conserva monumentul, construit de împăratul Shah Jahan pentru a servi drept mausoleu pentru soţia sa, Mumtaz Mahal.

''Dacă cercetătorii indieni şi (ecologiştii) nu pot rezolva problema, ar trebui să contacteze experţi străini sau ecologişti, iar cei care pot veni vor fi fericiţi să ajute'', a precizat avocatul M.C. Mehta, care a luptat să salveze Taj Mahalul de la poluare în ultimele trei decenii.

Restauratorii curăţă marmura cu o pastă din argilă minerală, care curăţă impurităţile de pe suprafeţe şi poate fi apoi îndepărtată cu apă.


Activiştii sînt de asemenea îngrijoraţi că pînza freatică din Agra ar putea deteriora fundaţia din lemn a monumentului. Alte motive de îngrijorare sînt drumurile pline de vehicule poluante şi construcţiile ridicate într-un ritm galopant în vecinătatea monumentului.

Schimbarea culorii nu a apărut brusc. Ecologiştii şi istoricii au avertizat de mult timp despre riscul pe care îl presupune funinginea şi fumul de la fabrici şi tăbăcării pentru monument.

Autorităţile guvernamentale nu au comentat pe marginea subiectului. Bhuvan Vikram, inspector la serviciul arheologic al oraşului Agra, a spus că nu este autorizat să vorbească cu jurnaliştii. Ministrul Culturii Mahesh Sharma, sub administraţia căruia se află monumentele istorice, a spus că ministrul mediului era cel mai potrivit pentru a vorbi pe acest subiect, dar că acesta nu este disponibil, potrivit Reuters.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?