X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

La Cimişlia se va desfăşura a doua ediţie de cursuri de brutărie

22 mai. 2018,, 18:45   Societate
3897 0

Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) în parteneriat cu o companie italiană a anunţat astăzi că lansează la Cimişlia a doua ediţie a programului de formare profesională în domeniile brutărie-patiserie-preparare de produse făinoase.

Instruirea se va face gratuit, prin metoda exersării, în cadrul master-class-urilor oferite de către profesori cu renume din Provincia di Novara (Italia), transmite MOLDPRES.

La cel de-al doilea curs se pot înscrie mai mulţi beneficiari, printre care antreprenori din raioanele de sud, care au în proprietate restaurante, mori, brutării, elevi ai şcolilor profesionale din regiune ş.a. “sînt bineveniţi toţi cei care îşi doresc să înveţe a coace produse de panificaţie după reţete italiene. Instruirile sînt parte a proiectului "Non Solo Pane" („Nu doar pîine"), inițiat și implementat în Regiunea de Dezvoltare Sud în urma unui parteneriat al companiei "Green Projects" şi ADR Sud. Prima ediţie a fost de succes, de aceea am considerat oportun să oferim posibilitatea de a învăţa ceva nou şi interesant şi altor oameni de afaceri sau celor care doresc să pornească un business în domeniu. Astfel, putem crește competitivitatea economică a zonei de sud a ţării, prin consolidarea capacităților antreprenoriale și profesionale”, a menţionat Maria Culeşov, directorul ADR Sud, contactată de MOLDPRES.

Claudio Li Calzi, director "Green Projects", a specificat că ideea implementării acestui proiect vine de la antreprenorul italian Albino Irali, brutar de meserie și proprietar al mai multor magazine și restaurante în Italia. “Ajuns la vîrsta de pensionare, acesta s-a gîndit să transmită harul său și secretul fabricării unei pîini de calitate, gustoase și sănătoase altor meseriași din breasla brutarilor sau tinerilor care ar dori să îmbrățișeze și să practice această specialitate”, a spus Claudio Li Calzi.

Al doilea curs va dura trei săptămîni, începînd cu data de 4 iunie, și va fi desfășurat în centrul de reședință al Regiunii Sud, orașul Cimișlia. Primul curs a avut loc în perioada 18 aprilie – 11 mai, după care absolvenții, instruiți de antreprenori cu renume din Italia, și-au ridicat certificatele de calificare profesională, aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.


„sînt foarte mulțumită să văd un exemplu concret de colaborare între instituțiile italiene și cele moldovenești, precum și de realizare a unei sinergii dintre sectorul public și cel privat în scopul valorificării potențialului socio-economic al Regiunii de Dezvoltare Sud și impulsionării dezvoltării acesteia, precum și a R. Moldova în general", a menţionat la ceremonia de finalizare a primelor cursuri Valeria Biagiotti, ambasadorul Italiei în R. Moldova.

Proiectul “Non Solo Pane” se înscrie în Acordul de colaborare, semnat cinci ani în urmă de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud şi Provincia di Novara. Intenţia partenerilor italieni este de a investi în capitalul uman, formînd profesioniști cu calificare înaltă pentru angajatorii locali și internaționali.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?