Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

IMAGINI ale galaxiilor îndepărtate din cel mai detaliat catalog al cerului înstelat

23 mai. 2018,, 04:01   Ştiinţă şi IT
4373 1

Astronomii care studiază procesul de formare a unor noi stele în Univers cu ajutorul telescopului Hubble au creat un catalog de 30 de milioane de stele și au făcut niște imagini uimitoare ale colțurilor cele mai îndepărtate ale spațiului.

Pe lîngă faimosul telescop, echipa de oameni de știință a implicat în cercetări dispozitivul LEGUS. Folosind capacitatea Hubble de a detecta radiații atît în spectrul vizibil, cît și în cel invizibil, cercetătorii au reușit să facă imagini incredibil de detaliate ale colțurilor îndepărtate ale Universului. Pe parcursul unui an întreg, ei au lucrat cu camerele telescopice pentru a cerceta diferite aspecte ale celor mai apropiate galaxii, inclusiv clusterele stelare, brațele spirale și chiar stelele aparte.

Новые фото далеких галактик из самого подробного каталога звездного неба

Foto: NASA, ESA, and D. Calzetti (University of Massachusetts) and the LEGUS team

Cercetătorii au verificat 50 de galaxii, care se află la o distanță de la 11 la 58 milioane de ani lumină de Pamînt. Prin combinarea noilor date cu cele arhivate și suprapunerea imaginii (adică prin compararea forței și luminozității radiației vizibile), oamenii de știință au creat un catalog detaliat al cerului înstelat. „Lumina ultravioletă este principalul indicator al celor mai tinere și mai fierbinți stele, datorită cărora astronomii pot calcula vîrsta luminii și urmări întreaga istorie a stelelor”, explică liderul echipei de cercetare Daniela Calzetti, de la Universitatea Massachusetts.


NGC 3627

Foto: NASA, ESA, and D. Calzetti (University of Massachusetts) and the LEGUS team

50 de galaxii au fost alese dintre 500 de candidate, iar principalele criterii de selecție au fost masa, viteza de formare a stelelor și o abundență de elemente care sînt mai grele decît hidrogenul și heliul. O atenție deosebită a fost acordată galaxiilor pitice, în care, în ciuda dimensiunilor mici, se mai menține formarea activă a stelelor.

Ca urmare, în catalog au fost incluse peste 30 de milioane de stele, toate acestea fiind de cel puțin cinci ori mai mari decît Soarele. Vîrsta stelelor variază de la un milion la cîteva miliarde de ani, cele mai tinere fiind mai vizibile în spectrul UV.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?