X 
Cutremure stiri: 506

Füle: De beneficiile acordurilor ce urmează să fie parafate la Vilnius trebuie să se bucure cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului

3 oct. 2013,, 18:52   Politică
3269 8
Foto: ora-news.com
Comisarul european pentru Extindere și Politica de Vecinătate, Štefan Füle, aflat în R.Moldova, a declarat cu cîteva clipe în urmă, în cadrul unui briefing susținut împreună cu premierul moldovean, Iurie Leancă, că discuția cu oficialul moldovean s-a axat pe acordurile, care urmează să fie semnate de R.Moldova în noiembrie la Vilnius și de beneficiile prevederilor acestor documente pentru cetățenii republicii.

„Am vorbit despre stabilitate, care ne-ar permite să avem rezultate tangibile pentru cetățeni. Iar politicienii din Moldova trebuie să spună că beneficiile acestor acorduri sînt pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Ele înseamnă locuri de muncă, oportunități pentru afaceri, exporturi extinse. Pentru a avea stabilitate, trebuie înfăptuite rapid reformele. Or, UE deja prestează fonduri mari pentru a sprijini aceste reforme. Sper că progresele înregistrate de R.Moldova în acest sens vor servi o bună recomandare pentru Consiliul statelor membre. Analizăm serios posibilitatea semnării Acordului de asociere, Acordului de liber schimb și a Acordului de liberalizare a regimului de vize, în cazul în care raportul prezentat va fi unul bun, pozitiv”, a menționat Füle.

Referindu-se la posturile de control migrațional instalate de-a lungul rîului Nistru, demnitarul european a menționat că această măsură a fost discutată și astăzi la Bruxelles. „Am presupus că aceste măsuri sînt chemate să unifice țara, nu să o dezbine”, a precizat Füle.

În ceea ce privește embargoul impus recent de Rusia la importurile de vinuri moldovenești, Füle a declarat că Moldova poate beneficia cu succes atît de acord de liber schimb cu UE, cît și cu CSI. „Vom continua să le spunem prietenilor noștri din Rusia că este inacceptabil ca unii parteneri de-a noștri să fie obiectul unor presiuni. Pentru noi cuvîntul solidaritate nu este unul gol”, a adăugat oficialul european.

În încheiere, premierul Iurie Leancă a concluzionat că alegerea R.Moldova privind parcursul european a fost făcută încă în anul 2009. „Mai avem timp să-i convingem pe cetățenii noștri că această alegere este una corectă”, a spus premierul moldovean.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав