Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ministrul Finanţelor consideră că statul a ales varianta optimă de capitalizare a BEM

3 oct. 2013,, 15:09   Economie
4433 0
Foto: infomarket.md
Pentru capitalizarea ”Băncii de Economii” (BEM), în valoare de un miliard de lei, statul a ales varianta optimă. Acesta este laitmotivul discursului în Parlament al ministrului Finanţelor, Anatol Arapu, care a prezentat, joi, poziţia ministerului privind subscrierea la emisia închisă a acţiunilor BEM.

Potrivit Agenţiei "Infotag", ministrul a atras atenţia deputaţilor asupra faptului că situaţia financiară a BEM, în anul 2009, a subminat decizia statului de a transmite acesteia angajamentele băncii ”Investprivatbank” falimentare, atunci cînd BEM, în termene limită, le-a plătit deponenţilor peste 900 mil. lei depozitaţi.

Arapu a spus că pentru soluţionarea problemei de capitalizare a băncii, comisia parlamentară specială a propus trei variante: naţionalizarea BEM, capitalizarea băncii de către acţionari privaţi, cu condiţia că aceştia să obţină controlul asupra BEM şi păstrarea de către stat a pachetului de acţiuni de blocare a 33,3%, capitalizarea băncii în valoare de un miliard de lei din buget.

Ministrul a relatat că în cadrul consultărilor statul a ales varianta a doua, conform căreia BEM, în valoare de un miliard de lei, va fi capitalizată de acţionarii privaţi.

Actualmente, BEM are 1711 de acţionari, persoane fizice şi juridice, care nu pot adopta nici o decizie importantă fără doi acţionari, care dispun de părţi substanţiale, capabile să blocheze adoptarea unei sau altei decizii. Aceştea reprezintă statul cu 33,3% de acţiuni şi compania ”Sisteme Informaţionale Integrate”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?