X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

APCE va continua monitorizarea Moldovei

3 oct. 2013,, 12:33   Societate
2406 0
Foto: 1tv.ru
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va continua monitorizarea Republicii Moldova. Aceasta prevede rezoluţia adoptată miercuri la Strabourg, la sesiunea de toamnă a APCE cu referire la Republica Moldova, care admite totuşi posibilitatea de trecere la etapa post-monitorizare, în cazul în care autorităţile republicii vor îndeplini recomandările experţilor europeni.

Potrivit Agenţiei "Infotag", cu referire la site-ul Consiliului Europei, în rezoluţia întemeiată pe raportul colaboratorului Lise Lise Christoffersen şi Piotr Wach, este constatat progresul Moldovei şi ataşamentul de respectare a standardelor CE. În acelaşi timp se menţionează că în ţară trebuie soluţionate o serie de probleme fundamentale.

În special, europarlamentarii au îndemnat la o "cultură politică, axată pe separarea puterilor, respectarea controalelor şi a soldurilor, de politizare a instituţiilor publice şi organelor de drept, precum şi respectarea drepturilor omului şi contracararea discriminării".

În pofida faptului că reprezentanţii coaliţiei de guvernare în Moldova au încercat să obţină anularea monitorizării sau, cel puţin, atenuarea unor formulări din rezoluţie, majoritatea modificărilor propuse nu au fost adoptate.

"Varianta de compromis" nu a luat în calcul solicitarea Partidului Comuniştilor de opoziţie de a menţine "formulările dure" din proiectul rezoluţiei făcută public cîteva săptămîni în urmă.

Potrivit deputatului PCRM, Grigore Petrenco, care a criticat aspru autorităţile Republicii Moldova, "doar datorită monitorizării efectuate de către instituţiile CE, multe încălcări ale normelor democratice au putut fi stopate sau contramandate".

"Anularea monitorizării ar putea avea repercusiuni serioase pentru funcţionarea instituţiilor democratice în ţara noastră. Vrem să trăim într-o Moldovă integrală, liberă şi democratică, în care triumfă voinţa poporului şi nu puterea oligarhilor asupra poporului şi a voinţei sale", a spus de la tribuna APCE Petrenco.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?