X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Inteligenţa copiilor este moştenită... doar de la mame?!

26 apr. 2018,, 05:02   Ştiinţă şi IT
4896 0

Se pare că numeroase teorii vehiculate de-a lungul timpului, legate de capacitatea intelectuală a copiilor şi de unde moştenesc aceştia IQ-ul, au fost eronate.

Dacă pînă acum se credea că inteligența provine în mod egal de la ambii părinții, studiile arată că, de fapt, inteligența copiilor este moștenită doar de la mamă. Există o șansă mai mare ca femeile să aibă o influență mai mare asupra capacității cognitive, deoarece au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au doar unul.

Oamenii de știință au făcut studii pe șoareci care au fost modificați genetici pentru a demonstra această teorie. Ei au concluzionat că subiecții tratați cu cromozomi genetici materni au avut un creier și un craniu anormal de mare, dar un corp mai mic.

Pe de altă parte, subiecții tratați cu cantități mai mari de cromozomi genetici paterni au dezvoltat un creier și un craniu mai mici, dar un corp mai mare. La nivelul sistemului limbic, care influențează memoria, emoțiile și elaborarea comportamentelor, genele paterne au un rol important în ceea ce privește funcțiile sexuale, apetitul sau chiar gradul de agresiune.

Într-un alt studiu, cercetători scoțieni au urmărit 12.687 de persoane cu vîrste cuprinse între 14 și 22 de ani. Ei au observat modul în care s-a dezvoltat inteligența lor, avînd în vedere mediile lor etnice și educaționale.


Au descoperit că IQ-ul unei mame este cel mai puternic indicator al inteligenței, conform positivethingsonly.com.

Este important de menționat că factorii ereditari influențează inteligența în proporție de 40-60%. Mediul în care trăiește, educația pe care o primește, alimentația sînt ceilalți factori care un impact major asupra creierului unui copil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?