Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

De la 1 septembrie, bursele studenţilor ar putea fi majorate

24 apr. 2018,, 13:25   Societate
5541 0

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării planifică majorarea burselor universitare începînd cu 1 septembrie 2018.

Instituția propune o majorare de doar 5%, ceea ce constituie nu mai puțin de 17 lei și nu mai mult de 72 de lei.

Proiectul de lege ar urma să fie aprobat în cadrul ședinței de miercuri a Guvernului.

Conform ministrului Monica Babuc, proiectul se încadrează în limita alocaţiilor prevăzute pentru anul 2018. Astfel, volumul de mijloace suplimentat acoperă majorarea cuantumului burselor, începînd cu
1 ianuarie 2018, categoriilor respective de beneficiari cu 5%.

Majorarea propusă vizează toate tipurile de burse pentru elevii din învăţămîntul profesional tehnic şi studenţii de la licenţă şi maşter, doctoranzi, postdoctoranzi, medici rezidenţi şi medicii secundari clinici: de studii (categoriile I, II şi III), socială, de merit, de studii postuniversitare.


Un simplu calcul arată că, de cea mai mică majorare vor beneficia elevii din învăţămîntul profesional tehnic secundar, cu excepţia elevilor care îşi fac studiile în grupele pentru surzi şi
hipoacuzici. Astfel, dacă pînă în prezent pentru categoria III de burse se acorda 345 de lei, de la 1 septembrie curent bursa va fi majorată cu 17 lei și 25 de bani.

De cealaltă parte, de cea mai mare majorare vor beneficia cei care vor primi Bursa Republicii. Pînă în prezent bursierii primeau cîte 1.455 de lei, iar de la 1 septembrie aceasta va fi mărită cu 72 de lei și 75 de bani.

Potrivit autorului proiectului, documentul respectiv se înscrie în politica promovată de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării pentru fortificarea sistemului învăţămîntului profesional în direcţia înscrierii acestuia în spaţiul învăţămîntului european, precum şi asigurarea creşterii atractivităţii şi competitivităţii naţionale /internaţionale a instituţiilor de învăţămînt superior şi profesional tehnic din ţară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?