X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tînărul care, fiind student, a reuşit să-şi deschidă propria afacere (FOTO)

24 apr. 2018,, 13:20   Societate
4119 0

Un student din Ștefan Vodă și-a deschis o afacere în domeniul agriculturii, pe bani europeni.

Este vorba despre Dorin Ţapu, care a devenit recent proprietarul unui tractor performant cu care cultivă zeci de hectare de teren în fiecare primăvară și toamnă.

Sătenii îi bat la poartă ori de cîte ori au nevoie să facă lucrări mecanizate în cîmp sau livadă.

Dorin era licean cînd a cîștigat un grant în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Ca să obțină banii – circa 14 mii de euro, a trecut printr-un concurs în care a trebuit să argumenteze ideea de afacere și să demonstreze că va putea menține și dezvolta businessul pe care intenționa să îl deschidă. Nu a stat prea mult de gînduri atunci cînd a trebuit să înainteze propunerea de proiect. Satul Tudora este vestit în regiune pentru livezile de piersici și nectarine, iar cererea pentru servicii mecanizate – arat, boronit, stropit – a existat dintotdeauna.

„Eu mă gîndeam demult la o afacere în acest domeniu, pentru că oamenii chiar aveau nevoie de așa servicii. La țară, oamenii muncesc mult în cîmp și, atunci cînd lucrările sînt mecanizate, randamentul e mult mai mare”, spune Dorin.


Cu banii cîștigați de la Uniunea Europeană a cumpărat un tractor performant și a pus bazele unei firme care numără trei angajați.

Dacă la început a trebuit să lupte pentru fiecare client, acum rîndul la serviciile firmei lui Dorin e stabilit cu cîteva luni înainte. Asta deoarece are cea mai performantă tehnică din sat.

Lansată acum doi ani, afacerea lui Dorin Țapu a reușit să devină profitabilă, astfel încît acum, tînărul se gîndește să o extindă și să cumpere utilaje și tehnică nouă cu care să poată presta o gamă și mai largă de servicii nu doar pentru oamenii din sat, dar și pentru cei din localitățile vecine.

Totodată, se gîndește să construiască, împreună cu familia, un frigider mare, unde să păstreze fructe – piersici și nectarine pentru vînzare.

O altă afacere la care se gîndește familia tînărului e legată de producerea biomasei. Ei își propun că cumpere utilaje speciale cu care să procesele toate resturile vegetale care se adună în vii și livezi, astfel ca ulterior acestea să fie transformate în peleți.

Dorin Țapu este unul dintre cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale rîului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de pînă la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?