X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Trecerile de pietoni din capitală, un adevărat pericol – studiu

24 apr. 2018,, 12:03   Capitala
4029 0

Pietonii din capitală își pun viața în pericol atunci cînd traversează strada, iar trecerile pentru pietoni reprezintă un risc pentru ei, arată un studiu realizat de platforma „Primăria Mea”, notează Noi.md

Potrivit studiului, în 2017 situația la capitolul accidente rutiere a devenit alarmantă. Astfel, numărul accidentelor a crescut pînă la 1382, fiind cel mai mare din ultimii 10 ani. Din totalul de 1382, se înregistrează 602 accidente rutiere cu implicarea pietonilor, dintre care 266 au avut loc pe trecerile pentru pietoni. În urma acestora, au fost traumatizate 264 de persoane, iar altele 12 au decedat. Deși trecerile pentru pietoni le dau prioritate pietonilor, conducătorii auto aparent nu sînt de aceeași părere, arată rezultatele cercetării. Cea mai frecventă cauză a accidentelor rutiere, în anii 2008-2012, cu implicarea pietonilor a fost neacordarea priorității pietonilor.

„Probabil, societatea noastră încă nu conștientizează consecințele accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor, care poate lua și strica vieți omenești, atît ale șoferilor, cît și ale pietonilor. Cu toate acestea, nici sancțiunile grave nu-i disciplinează pe șoferi și accidentele continuă să aibă loc”, afirmă experții.

Prima cauză a accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor, produse în 2017, este neatenția conducătorilor auto, care poate fi generată de alte cauze. Una dintre acestea este vizibilitatea redusă a trecerilor de pietoni. Fie marcajele rutiere aplicate pe carosabil se șterg în timp și nu țin nici măcar un an, fie indicatoarele respective nu sînt plasate în locuri vizibile.

O altă cauză ce diminuează atenția conducătorilor auto este lipsa iluminării stradale. Întreprinderea Municipală Rețele Electrice de Iluminator „Lumteh”, responsabilă de iluminarea stradală din Chișinău, informează că în capitală sînt 929 de treceri de pietoni, dintre care doar 257 sînt iluminate. Adică doar 27,66% din trecerile pietonale au piloni de iluminat destinat trecătorilor, iar celelalte sînt iluminate de pilonii din apropiere sau nu există lumină deloc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?