Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Spitalele din Moldova nu ar face față unor tragedii provocate de incendii

21 apr. 2018,, 14:41   Societate
3038 0

Spitalele din Moldova nu ar face față unor tragedii provocate de incendii. Majoritatea nu are elementar sisteme de alarmă pentru fum sau foc, cel puțin asta arată un studiu semnat de Mihai Pîsla, relatează Noi.md citînd un articol al sanatateinfo.md.

Studiul publicat în 2016, scoate în evidență o serie de lacune la capitolul securitatea incendiară a acestor instituții, astfel că în caz de vreun incendiu de proporții, tragediile ar fi inevitabile.

Asta, chiar dacă, așa cum scrie autorul studiului, Mihai Pîslă, situația este mai bună decît în 2010.

Potrivit raportului, problemele ce țin de securitatea anti-incendiară într-o măsură mai mică sau mai mare sînt actuale absolut pentru toate spitalele din Moldova. Neajunsurile depistate în mare măsură sînt comune pentru toate instituţiile.

De exemplu, doar 19 de spitale (30,6%) dispun, dar nu în toate subdiviziunile, de sisteme automatizate funcţionale de detectare a focului sau fumului. Nu toate spitalele dispun de rezervoare cu apă predestinate pentru stingerea incendiilor, iar acolo unde acestea sînt nu toate din cele existente sînt funcționale;


O parte din hidranţii antiincendiari interni nu sînt conectaţi la sursa de apă, nu sînt dotaţi cu furtunuri, iar robinetele nu sînt funcționale. Nu în toate spitalele numărul stingătoarelor corespunde cerinţelor documentelor de reglementare, nu toate stingătoarele sînt verificate și pașaportizate în termenii stabiliți.

În unele subdiviziuni ale spitalelor lipsesc indicatoarele căilor de evacuare și ieșire, schemele de evacuare nu sînt suficient de explicite, în secţiile mai multor spitale lipsesc sau este insuficient numărul brancardelor sau cărucioarelor pe rotile de rezervă necesare pentru evacuarea bolnavilor care nu se pot deplasa de sine stătător.

De asemenea, echipele anti-incendiare sînt doar formale, iar exerciţii comune cu personalul spitalului și al serviciului de pompieri nu se petrec sau se petrec sporadic. În consecință, personalul instituţiilor medicale nu este suficient de instruit în privinţa acţiunilor în caz de incendiu, etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?