X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Între liderii celor două Corei a fost deschisă o linie telefonică directă

20 apr. 2018,, 12:18   Externe
3269 2

Cele două Corei au deschis vineri o linie telefonică directă între liderii lor, a anunţat agenţia sud-coreeană Yonhap, citînd preşedinţia de la Seul, informează AFP, citată de AGERPRES.

Deschiderea acestei linii de comunicaţii are loc cu o săptămînă înainte de un summit între preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un în Zona Demilitarizată (DMZ) ce divizează peninsula.

Această linie telefonică leagă Casa Albastră, sediul preşedinţiei de la Seul, şi biroul de la Phenian al Comisiei nord-coreene pentru Afaceri de Stat, prezidată de liderul nord-coreean, una dintre funcţiile sale cele mai importante.

"Conexiunea istorică între liderii celor două Corei tocmai a fost stabilită", a declarat Yoon Kun-young, înalt responsabil de la Casa Albastră. O conversaţie-test între operatori a durat patru minute şi 19 secunde.

Summitul dintre Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean va fi punctul culminant al efervescenţei diplomatice care a cuprins regiunea după Jocurile Olimpice de Iarnă organizate în Coreea de Sud. Acesta va fi de asemenea un preludiu al summitului istoric extrem de aşteptat între Kim şi preşedintele american Donald Trump.


Dialogul între Coreea de Sud şi Coreea de Nord s-a mai purtat direct, la cel mai înalt nivel, doar de două ori în istorie. Acum va fi prima oară cînd un conducător de la Phenian va trece frontiera în partea sud-coreeană a DMZ. Deja există un acord asupra subiectelor care vor fi discutate, printre care denuclearizarea Peninsulei Coreea şi încheierea unui tratat de pace, care să înlocuiască armistiţiul semnat în 1953.

Moon Jae-in a declarat joi că ar dori ca sfîrşitul războiului intercoreean să fie declarat oficial înainte de încheierea unui tratat de pace, iar preşedintele Trump a anunţat că le va da "binecuvîntarea" celor două părţi pentru a negocia un asemenea acord.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?