X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Medicul moldovean care a realizat primul transplant pulmonar din România

19 apr. 2018,, 12:41   Societate
4164 1

Doctorul moldovean Igor Tudorache, şeful centrului de transplant pulmonar din Hanovra, Germania, este medicul care a realizat primul transplant pulmonar din România.

Operația a fost efectuată în această dimineață la Spitalul Sfînta Maria din București.

Prin decizia managementului spitalului, operația nu a fost anunțată înainte și a fost păstrat secretul. Șeful echipei care a efectuat intervenția este chirurgul Igor Tudorache, sosit de urgență din Germania, iar din echipă mai fac parte medici de la spitalele Sf. Maria și Fundeni.

Spitalul Sfînta Maria a anunţat, printr-un comunicat de presă transmis miercuri după-amiază, că operaţia s-a desfăşurat de la ora 04.00 pînă la ora 11.00, cu o pauză de o oră şi jumătate între cei doi plămîni. Organele au fost luate în noaptea de marţi spre miercuri de la un bărbat în vîrstă de 45 de ani aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, familia acestuia dîndu-şi acordul pentru prelevare, scrie Ziarul de Iași.

„Pacientul a suportat bine operaţia extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Echipa medicală l-a avut ca operator pe doctorul Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfînta Maria”, echipa de anestezie şi echipa de asistente specializate pe bloc operator din acelaşi spital”, transmite Spitalul Sfînta Maria.


Potrivit instituţiei medicale, bărbatul care a fost supus intervenţiei se afla de un an pe lista de aşteptare a spitalului. El a fost diagnosticat în 2011 cu multiple afecţiuni pulmonare, în ultimii trei ani trăind conectat la aparatul de oxigen.

Pacientul, Mugurel Amariţei, în vîrstă de 37 de ani, a depus în 2015 cerere de finanţare pentru transplant în străinătate, iar Direcţia de Sănătate Publică Iaşi i-a trimis dosarul către trei clinici. Clinica AKH din Viena a fost singura care a răspuns, refuzînd pentru că pe lista de aşteptare mai erau încă patru pacienţi din România.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?