Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Așa ceva nu ai mai vazut... meteorit plin cu diamante (FOTO)

19 apr. 2018,, 04:30   Ştiinţă şi IT
7642 0

Oamenii de știință germani, elvețieni și francezi au examinat, de curînd, diamantele descoperite într-un meteorit numit Almahata Sitta.

Concluzia a fost surprinzătoare! sînt șanse mari ca diamantele respective, găsite în meteoritul ce s-a prăbușit în Deșertul Nubian (din Sudan) acum aproape 10 ani, să se fi format pe o protoplanetă, în urmă cu minimum… 4,55 miliarde de ani.

Unul dintre cercetătorii implicați, Philippe Gillet, declară că s-a demonstrat că diamantele în cauză nu s-au format ca urmare a unui impact (dintre meteorit și Terra), ci mai degrabă au luat naștere la fel ca și diamantele obișnuite, în subteranul unei planete, în condiții de presiune uriașă și temperaturi extreme.

Pentru a se forma asemenea diamante, arată Gillet – om de știință ce activează la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne, este necesară o presiune gigantică, de 200.000 bari. Mai mult, el sugerează, în urma examinării diamantelor, că planeta dispărută (din motive necunoscute) trebuie să fi fi fost cel puțin la fel de mare precum Mercur, dacă nu cumva avea dimensiuni asemănătoare cu ale lui Marte. Studiul a fost dat publicității în jurnalul Nature Communications.

De fapt, unii oameni de știință consideră că, în tinerețea sa, cu miliarde de ani în urmă, sistemul nostru solar conținea mai multe planete, dintre care unele erau ceva mai mult decît niște bulgări uriași de materie incandescentă. Una dintre aceste planete în formă embrionară, numită Theia, se pare că a intrat, la un moment dat, într-o formidabilă coliziune cu Pămîntul. În urma ciocnirii violente a celor două corpuri cerești (care ulterior s-au contopit), o mare cantitate de materie a fost proiectată în spațiu, astfel formîndu-se Luna.


Referindu-se la diamantele descoperite în interiorul meteoritului Almahata Sitta, Gillet afirmă că ele se numără printre rămășițele unor planete ce existau la începuturile sistemului solar iar „astăzi sînt dispărute, întrucît au fost distruse ori încorporate de către alte planete mai mari”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?