X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Gastarbeiterii moldoveni au început să fie trimiși acasă

17 sep. 2013,, 18:16   Societate
53274 38
Foto: newscom.md
Timp de cîteva săptămîni, mii de muncitori migranți moldoveni au fost deportați din Federația Rusă în patrie, scrie ziarul "Panorama".

Aproximativ o săptămînă, unora dintre cetățenii moldoveni nu li se permite accesul în Rusia, fiind întorși înapoi chiar de la frontieră. Primii despre această stare de lucruri au început să vorbească reprezentanții companiilor de transport autohtone, care transportă pasageri în Rusia. "Presiunea asupra rutelor de pasageri am simțit-o imediat. Dacă anterior, pentru unele nereguli minore la intrarea în Rusia și aflarea pe teritoriul ei cetățenii noștri pur și simplu erau amendați, acum pentru aceleași greșeli la frontieră ei sînt deportați", a declarat directorul uneia dintre companiile de transport, Gheorghe Grosu.

Potrivit lui, toți deportații sînt trimiși acasă, fără dreptul de a intra în Rusia timp de cinci ani. "Dacă ați vedea cît de frustrantă este pentru cetățenii Republicii Moldova situația în care, din cauza unor discrepanțe economice între țările noastre, oamenii nu se pot deplasa în Rusia pentru a-și cîștiga existența!", a menționat el.

Solicitat de NOI.md, directorul unei mari companii de transport a spus că partea rusă, în primul rînd, a înăsprit controalele privind transportul ilegal de pasageri, ”săptămîna trecută, patru microbuze cu pasageri, care plecau la Soci, au fost întoarse din drum”.

Anterior, informații despre deportările în masă ale muncitorilor migranți moldoveni din Rusia a răspîndit bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal: "Microbuze mici care transportă pasageri la Moscova și în alte orașe din Rusia au început să fie întoarse înapoi. Unul dintre șoferi mi s-a plîns că la vama rusă se aplică, ca un blestem, ștampila "deport", care interzice intrarea în Rusia timp de cinci ani. Noi acum colectăm și precizăm informația. Dacă oamenii au încălcat legislația rusă și li s-a pus o astfel de ștampilă, e una – trebuie să respecți legile țării în care dorești să trăiești și să lucrezi, dar dacă acesta este un semnal de ordin sistemic, dar eu simt că spre asta merge, atunci el poate provoca consecințe importante pe termen lung pentru Republica Moldova, cînd 400-500 de mii de cetățenii moldoveni care lucrează în Rusia, pur și simplu, vor fi nevoiți să se întoarcă acasă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?