X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4078

Consiliul Naţional de Plăţi, menit să sporească plăţile electronice, a fost înfiinţat în Moldova

16 sep. 2013,, 12:32   Societate
2523 0
Foto : romanialibera.ro
Consiliul Naţional de Plăţi, menit să sporească substanţial plăţile efectuate în ţară prin intermediul cardurilor bancare, Internet-Banking şi Moвile-Banking, a fost înfiinţat în Moldova.

Potrivit agenţiei "Infotag", într-o şedinţă convocată luni la Banca Naţională a Moldovei (BNM), cu participarea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor şi al Economiei, ai băncilor comerciale, ai operatorilor de telefonie mobilă, s-a discutat despre sporirea volumelor de plăţi fără numerar cu ajutorul sistemelor electronice, în special, al sistemului Mobile-Banking, atunci cînd multe tipuri de plăţi pot fi achitate cu ajutorul telefonului mobil.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, s-a arătat convins că aceste sisteme de plăţi vor fi percepute pozitiv de populaţie, care a avut mereu o atitudine aprobatoare vizavi de asemenea inovaţii de pe piaţă, care permit ieftinirea plăţilor, reducînd timpul de achitare a acestora.

"Cetăţenii Republicii Moldova au preluat uşor, dar, principalul rapid, inovaţiile oferite de piaţă. Azi, de exemplu, este greu de imaginat că acum 15 ani nu exista telefonie mobilă", a menţionat Drăguţanu.

Responsabilul a relevat faptul că noua lege cu privire la plăţile electronice oferă posibilitatea de achitare a acestora şi altor agenţi economici, în particular întreprinderii Poşta Moldovei, operatorilor de telefonie mobilă, fapt care, în opinia lui Drăguţanu, va extinde concurenţa, va spori volumele de plăţi electronice şi le va reduce costurile.

Şeful BNM a subliniat că procesul de reglementare a plăţilor electronice în R.Moldova nu se deosebeşte cu nimic de cel din ţările Uniunii Europene.

"Noi dorim să armonizăm plăţile electronice, făcîndu-le cît se poate de transparente şi avantajoase, în primul rînd, pentru populaţie, pentru agenţii economici, pentru stat şi BNM", a spus Dorin Drăguţanu, anunţînd că marţi, 17 septembrie, în or. Orhei, va avea loc lansarea unui asemenea tip de plăţi, cu participarea prim-ministrului Iurie Leancă.

Trei bănci din Moldova deţin certificatul internaţional E-comerţ, prestînd servicii moderne pentru persoane juridice şi fizice prin intermediul sistemelor Internet-Banking.

Cel mai mare volum de asemenea plăţi, achitate de persoane fizice, revine băncii BC Moldova-Agroindbank S.A. (MAIB).

"Noi am făcut un pas important în acest sens, achiziţionînd echipamentele şi programele necesare, ca rezultat, azi plăţile electronice pentru persoanele fizice la MAIB nu se deosebesc cu nimic de orice bancă din Ocident", a declarat pentru "Infotag" preşedintele MAIB, Serghei Cebotari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?