Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ostalep: Haideți să începem un dialog amplu, care va fi urmărit de întreaga țară

22 mar. 2018,, 11:30   Societate
6304 10

Republica Moldova, în principiu, nu are nevoie de armată, pentru că nu are cu cine lupta. Ministerul Apărării al țării poate fi lichidat, astfel evitînd cheltuielile pentru întreținerea lui.

Această opinie a fost exprimată de către directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fostul viceministru de externe Valeriu Ostalep, invitat la emisiunea „Principalul” („Главное”) difuzată de canalul TVC21, transmite Noi.md.

Comentînd decizia politică a Partidului Democrat de a începe reformarea Armatei Naționale prin renunțarea la serviciul militar obligatoriu, analistul politic și expertul a remarcat faptul că această problemă trebuie supusă unei dezbateri largi în societate și, în primul rînd, în Parlament.

„Întîlniți-vă pe cinci ore, decideți, invitați-i pe toți foștii miniștri ai apărării, pe cei mai buni specialiști, inclusiv din Rusia, SUA, de unde doriți. Haideți să începem un dialog amplu, care va fi urmărit de întreaga țară și este necesar să vedem în mod clar, sincer, ce buget are Ministerul Apărării, cîte persoane lucrează acolo, care este scopul. Consider că în general Republica Moldova nu are nevoie de această armată”, a subliniat Ostalep.

El a remarcat că astăzi țara are o singură structură aptă de luptă – Ministerul Afacerilor Interne, cu un număr destul de mare de angajați care știu să mînuiască arma, să îndeplinească sarcinile ce le-au fost atribuite.


„În general, aceasta este o structură centralizată, cu minusuri și plusuri, dar funcționează. Măcar acolo totul este clar. Acești oameni pot efectua anumite misiuni de luptă. Nu cunosc bugetul Ministerului Apărării – e de 200 de milioane sau 600 de milioane. Opinia mea este că trebuie să fie lichidat, iar acești bani trebuie utilizați la consolidarea unui alt departament din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu cîteva funcții speciale. Acest subiect trebuie discutat în mod public”, a spus analistul politic.

În opinia lui, este necesar să ne gîndim la ce bun îi trebuie Moldovei armată și cu cine are de gând ea să lupte. „Pentru că în dreapta noastră e NATO și România. Nu putem lupta. Mai departe – Ucraina, mai departe – Rusia. Nu trebuie spus nimic despre faptul cu cine putem lupta. Transnistria? Ei bine, care psihopat vrea să spună că vom lupta cu Transnistria, cine își va asuma responsabilitatea pentru asta? Vreau să mă uit la el. În plus, acest lucru este neconstituțional, deoarece armata nu poate fi folosită în conflicte interne. Toată lumea știe asta. Atunci de ce?”, s-a întrebat fostul viceministru de externe.

El a menționat că, la început, autoritățile ar trebui să organizeze o dezbatere largă și publică a ideilor pe care le-au propus cu privire la reformarea armatei, apoi să aleagă o soluție, și abia atunci să o comunice fiecărui reprezentant al autorităților. Ostalep a spus că declarația liderului Partidului Democrat privind reforma armatei și renunțarea la serviciul militar obligatoriu nu prea oferă răspuns. „În ansamblu – da. Dar pentru ce avem nevoie de asta? Doar se cheltuiesc mulți bani!”, a subliniat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?