X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Avertisment: Satelitul GOCE se va prăbuşi în curînd pe Pămînt

13 sep. 2013,, 10:43   Ştiinţă şi IT
6083 0
Foto : antena3.ro
Satelitul GOCE, lansat în 2009 pentru a măsura gravitaţia Terrei, se va prăbuşi în săptămînile viitoare pe Pămînt, întrucît a rămas fără carburant, a avertizat Agenţia Spaţială Europeană (ESA), citată de AFP.

GOCE pluteşte de atunci pe o orbită extrem de joasă, la o altitudine de doar 260 kilometri,de unde cartografiază cîmpul gravitaţional terestru şi furnizează oamenilor de ştiinţă date foarte importante pentru a studia evoluţia climei şi a seismelor.

Orbita satelitului este atît de joasă, încît acesta nu va putea să cîştige în altitudine pentru a-şi încheia "viaţa" pe o traiectorie de siguranţă, în jurul Terrei sau în direcţia Soarelui, cum este cazul multor sateliţi aflaţi la sfîrşitul ciclurilor lor de exploatare.


Potrivit oamenilor de ştiinţă, cea mai mare parte a satelitului, care are o lungime de 5,3 metri şi o greutate de peste o tonă, se va dezintegra şi va arde atunci cînd va ajunge la o altitudine cuprinsă între 75-80 kilometri,.

Calculele efectuate de ESA arată că circa 250 de kilograme din acest satelit vor supravieţui în urma intrării sale în atmosferă şi se vor prăbuşi pe Terra sub forma a "40 sau 50 de fragmente" disperate pe o distanţă de 900 de kilometri.

Este imposibil să se determine această traiectorie cu precizie, întrucît revenirea satelitului GOCE pe Terra nu este controlată de operatorii săi.

Misiunea satelitului trebuia să dureze iniţial 20 de luni, însă ea a fost prelungită.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?