X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Moldova riscă să aibă probleme după ce a autorizat "Dnestrenergo" să exporte energie electrică

6 sep. 2013,, 17:08   Societate
4740 0
Foto: donbass.ua
Decizia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ar putea genera probleme în sectorul energetic al Moldovei.

Potrivit agenţiei "Infotag", astfel scrie ziarul "Tribuna" cu referire la experţi din domeniul energetic. Este vorba despre decizia fostei conduceri a ANRE de a acorda companiei "Dnestrenergo" licenţa cu dreptul de comercializare a energiei electrice atît pe malul drept al Nistrului, cît şi la export – peste hotarele Republicii Moldova. Directorul "Dnestrenergo", Mihail Dobrovoleţ, a confirmat informaţia pentru presa transnistreană, menţinoînd că licenţa pe care a eliberat-o ANRE permite efectuarea unor asemenea livrări, deşi pentru exporturi e nevoie şi de autorizaţia eliberată de Ministerul Economiei al Republicii Moldova.

Publicaţia scrie cu referire la experţi că decizia fostului şef al ANRE, Victor Parlicov, de a elibera licenţă unei companii de la Tiraspol "nu a fost una bine gîndită, deoarece capacităţile "Dnestrenergo" permit transportarea prin reţele şi a energiei electrice produse de Centrala de la Cuciurgan, Centrala de la Dubăsari şi de "Tirotex-Energo". În opinia lor, această hotărîte este în măsură să creeze dificultăţi în relaţiile dintre R.Moldova şi Uniunea Europeană în domeniul energetic.

Conform afirmaţiilor sursei citate, tranzitul de energie electrică produsă la staţiile de generare ucrainene în Moldova şi transportarea energiei electrice de la Centrala Electrică Moldovenească (de la Cuciurgan - n.r.) în R.Moldova de pe malul drept al Nistrului şi în România, de asemenea, se efectuează prin reţelele întreprinderii transnistrene.

"Mai mulţi experţi din Chişinău sînt solidari în opinia că eliberarea licenţei companiei din Tiraspol a fost făcută cu încălcări. Este vorba despre faptul că Legea privind energia electrică obligă posesorii de licenţe să delimiteze activităţile de transportare şi furnizare a energiei electrice. "Dnestrenergo", deţinînd reţele de transport şi de distribuţie a energiei electrice, este de facto unicul operator pe piaţa energiei electrice din Transnistria. Întreprinderea se ocupă atît de livrarea, cît şi de transportarea energiei electrice, ceea ce este o încălcare directă a Legii privind energia electrică", constată portalul.

Autorii relevă faptul că, chiar şi în aceste condiţii, foştii directori ai ANRE (Parlicov, Raileanu şi Belinschi) au semnat documentul de eliberare a licenţei.

"Deşi anume aceste acţiuni au fost în felul lor o decizie fără precedent, care contravine directivelor europene în domeniul energeticii, obligaţiunilor pe care Moldova şi le-a asumat în calitate de membru cu drepturi depline a Acordului de colaborare energetică cu UE. Iar aceasta poate crea un efect negativ în cadrul interacţiunii Moldovei cu UE în domeniul energetic", se spune în articol.

Sursa citată mai afirmă că situaţia creată poate conduce şi la creşterea considerabilă a datoriei totale a Republicii Moldova pentru gazul natural importat din Federaţia Rusă. Aceasta pentru că nu este exclus că "Dnestrenergo" va comercializa energie electrică produsă pe bază de gaz natural.

"Dacă această companie va comercializa energie electrică din gaz natural, aceasta va conduce automat la creşterea datoriei "Tiraspoltransgaz" faţă de "Moldovagaz", iar în rezultat va creşte datoria "Moldovagaz" faţă de "Gazprom", îl citează publicaţia pe un reprezentant al companiei "Moldovagaz".

Portalul mai scrie ca Tiraspolul "nu achită cu anii gazul consumat, iar datoria sa se ridică deja la aproape la 5 mld. dolari SUA, ceea ce este extrem de periculos atît pentru locuitorii de pe malul drept, cît şi pentru cei de pe malul stîng al Nistrului".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?