X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ministrul Agriculturii este convins că Rusia nu va impune embargo pentru vinurile moldoveneşti

6 sep. 2013,, 13:20   Societate
2122 0
Foto: noi.md
Rusia nu va impune embargo pentru importul produselor agricole din Moldova, iar vinurile moldoveneşti vor rămîne pe piaţa Rusiei – este convins ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov.

Potrivit Agenţiei "Infotag", ieri, ministrul a efectuat o vizită de scurtă durată la Moscova la finele căreia a comunicat că a discutat cu reprezentanţii Rospotrebnadzor-ului despre măsurile necesare pentru ca vinurile moldoveneşti să corespundă cerinţelor impuse de instituţia sanitară a Rusiei.

Potrivit lui, s-a discutat şi despre cele cîteva loturi de vin care, recent, nu au fost admise pe piaţa din Federaţia Rusă.

"Această producţie va fi verificată repetat şi, cel mai probabil, va fi returnată", consideră ministrul.

Bumacov a remarcat că s-a discutat şi despre posibila înlesnire a procedurilor în plin sezon de export al fructelor în Rusia.

"Am primit garanţii că, odată ce vor fi respectate toate cerinţele, nu vom avea probleme. De asemenea, am solicitat susţinerea părţii ruse pentru a evita monopolul aşa cum s-a încercat să se impună în Moldova", a comunicat Bumacov. Ministrul a remarcat că negocierile cu partenerii ruşi continuă.

În ultima perioadă, Rospotrebnadzor a depistat patru partide de producţie alcoolică din Moldova în volum de 28 432,5 litri, care nu a corespuns cerinţelor de securitate. Potrivit şefului Serviciului federal sanitar rus, Ghenadie Onişcenko, acest lucru demonstrează faptul că avertizările făcute către organele competente ale Republicii Moldova nu au fost percepute, ceea ce face reală revenirea la situaţia din 2006 (Rusia a impus embargo la importul de vin moldovenesc - "I").

El a avertizat că dacă în perioada următoare, autorităţile Republicii Moldova nu vor veni cu un set de măsuri concrete menite să asigure securitatea şi calitatea producţiei livrate, partea rusă îşi rezervă dreptul "în mod unilateral să întreprindă măsurile de rigoare pentru a nu permite importul producţiei neconforme în Rusia".

De la începutul anului, Moldova a exportat în Rusia 3844 de partide de produse alcoolice. Pînă în luna august, Serviciul federal sanitar rus nu a avut pretenţii faţă de calitatea acestor produse.

Mai mulţi experţi au atras atenţia asupra faptului că reacţia lui Onişcenko este determinată de dezacordul autorităților moldovenești cu concluzia Rospotrebnadzor-ului în ceea ce priveşte calitatea bomboanelor ucrainene Roshen.

Pînă în 2006, cota vinurilor moldoveneşti pe piaţa din Federaţia Rusă era de 60 %. După embargoul impus în perioada 2006-2007, Moldova a reuşit să recapete doar 10 %. Mulţi producători au renunţat să mai exporte vin în Rusia, orientîndu-se spre alte pieţe de desfacere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?